Преходното споразумение, което ще направи по-гладко напускането на Великобритания на Европейския съюз, идва твърде късно, за да спре отрицателното въздействие на Brexit.

Една от всеки 7 европейски компании с доставчици от Великобритания вече е преместила част от бизнеса си от Острова. Почти 1/3 от британските предприятия увеличиха цените увеличиха цените в резултат на вота за Brexit, според доклад на Chartered Institute of Procurement & Supply.

Макар фирмите да приветстваха новината за преходното споразумение, някои активираха плановете за непредвидени обстоятелства, за да се уверят, че не са хванати от Brexit. Кралството ще спазва действащите правила на ЕС до края на 2020 г., за да могат компаниите и правителството да се подготвят за напускането на ЕС.

Близо 1/4 от британските предприятия планират съкращение на персонал, за да компенсират разходите, свързани с Brexit, твърди проучването, проведено сред повече от 2000 мениджъри на веригата за доставки в световен мащаб.

"Предприятията нямат друг избор, освен да прехвърлят някои от нарастващите си разходи на потребителите, за да защитят печалбата си и да останат в бизнеса, в резултат на разочароващите разходи заради Brexit", твърди икономистът от института Джон Глен.

"Фирмите, които не успеят да планират бъдещето и използват тази възможност за намаляване на разходите в своята верига за доставки, може да не оцелеят", прогнозира той.

Голямото напускане

Всяка десета европейска компания е преместила част от служителите си извън Обединеното кралство след вота за Brexit, a 22% от британските фирми имат проблеми при сключването на договори с доставчици от ЕС след датата на официалното напускане - март 2019 г.

Производителят на реактивни двигатели Rolls-Royce Holdings провежда проучване сред доставчиците си за потенциалните проблеми след Brexit.

Най-големият британски производител на лекарства GlaxoSmithKline изчислява, че Brexit може да й струва 70 млрд. паунда през следващите 2-3 години, без да се броят допълнителните разходи от около 50 млн. паунда годишно.

Секторът на финансовите услуги също прилага планове за действие при извънредни ситуации. Morgan Stanley планира да увеличи офисите си в 3 града от ЕС, опитвайки се да премести важни позиции от Лондон след Brexit. Американската банка се насочва към континенталния финансов център Франкфурт, заедно с колегите си Goldman Sachs и JPMorgan Chase.