Великобритания ще усети сериозна липса на храни, горива и лекарства в рамките на 2 седмици, ако напусне Европейския съюз през следващата година, без да постигне търговска сделка.

Британските власти са подготвили 3 възможни сценария за Brexit, ако не се постигне споразумение с Брюксел: лек, тежък и "Денят на страшния съд". Държавни служители предупреждават, че неизбежно ще се стигне до липса на основни продукти, съобщава в. The Sunday Times.

Според тежкия сценарий, който дори не е най-лошият, доставките на ключовото британско пристанище Дувър ще се сринат още на първия ден, а супермаркетите и болниците на Острова скоро ще изпитат критичен недостиг на стоки и консумативи.

Великобритания остава без храна, ако не постигне сделка за Brexit

Великобритания остава без храна, ако не постигне сделка за Brexit

Страната е заплашена от незапомнена хранителна криза

Властите ще бъдат принудени да наемат самолети или да използват военновъздушните сили, за да превозват нужните запаси до най-отдалечените краища на Великобритания.

"Ще трябва да доставяме лекарствата по въздух, а след 1-2 седмици ще ни свърши и горивото", предупреждава източникът на Sunday Times.

Сценариите са толкова експлозивни, че се пазят в дълбока тайна и са съхранявани в специален сейф. Споделени са само с шепа министри.

Великобритания губи милиарди при всички сценарии за Brexit

Великобритания губи милиарди при всички сценарии за Brexit

Предпочитаната от Тереза Мей сделка ще струва £615 милиона на седмица

Британското правителство обеща да отвори границите на страната при липса на сделка за Brexit, но Лондон се опасява, че ЕС, особено французите, няма да направят същото.

"Ние сме изцяло зависими от това Европа да възприеме позицията ни, че няма да направим нищо, за да попречим на потока от стоки, влизащи в Обединеното кралство. Ако по някаква причина Европа реши да забави доставките, ще бъдем прецакани", твърди източникът.

Британският министър за Brexit Дейвид Дейвис се опитва да убеди местните власти в ключови пристанища като Кале и Антверпен да предадат на своите централни правителства, че стоките трябва да продължат да текат.

Сделката за Brexit идва твърде късно, за да спре бягството на компании от Острова

Сделката за Brexit идва твърде късно, за да спре бягството на компании от Острова

Разводът с ЕС вдига цените, оставя хора без работа и фалира фирми във Великобритания

Подготвя се изграждането на нов пропускателен пункт за камиони в Кент, за да се намали очакваното претоварване и огромни опашки в Дувър при новия митнически режим.

Изтеклите документи са напът да предизвикат голяма тревога на Острова. "Сега можем да видим, че правителството ни води към бедствие. Още по-лошо е, че и те го знаят", заяви Лейла Моран, либерал демократ, част от групата Best for Britain, настояваща за оставане в ЕС.

Министерството, отговарящо за Brexit, отхвърли песимистичния сценарий. Институцията призна, че е подготвяла план за действие при липса на сделка, но изрази увереност, че "нищо от това няма да се случи".

Британските фермери настояват за европейски работници и след Brexit

Британските фермери силно се нуждаят от европейски работници и след Brexit

Достъпът на граждани на ЕС ще е свободен до края на 2020 година

Великобритания и ЕС се стремят да постигнат цялостно споразумение за Brexit до октомври, така че парламентите в другите държави членки да имат време да го ратифицират, преди Лондон да напусне блока.

Правителството обаче е разделено между министри, предпочитащи "твърд Brexit", който ще позволи на Великобритания свободно да сключва търговски сделки с държави от цял свят и такива, желаещи страната да остане тясно свързана с най-големия й търговски партньор - ЕС.

Лидерите на ЕС са разочаровани от липсата на ясни и конкретни предложения от британците относно разрешаването на важни въпроси, свързани с митническите договорености и статута на границата между Северна Ирландия и Република Ирландия. Това ще бъде единствената сухопътна граница на Великобритания с ЕС, след като Островът напусне блока.

Британските пенсионери в ЕС може да изгубят доходите си

Британските пенсионери в ЕС може да изгубят доходите си

Brexit създава несигурност на хиляди граждани

Вицепремиерът на Ирландия Саймън Ковъни предупреди Лондон, че трябва да представи "писмени предложения" за границата в рамките на 2 седмици, преди срещата на върха на ЕС на 28-29 юни.

Британският министър на вътрешните работи Саджид Джавид увери, че правителството ще има "добър набор от предложения", които да представи на блока на заседанието през юни.