Хранителната и селскостопанската индустрия на Острова поискаха гаранции от британското правителство, че ще могат да наемат достатъчно работници от ЕС след Brexit. Повече от 100 организации в производството на храна се обединиха и изпратиха манифест до премиера Тереза Мей.

Документът приканва властите да обявят публично плановете си за имигрантите, превръщайки въпроса в приоритетен, съобщава BBC.

Brexit нанася сериозен удар на хранителната индустрия на Острова

Brexit нанася сериозен удар на хранителната индустрия на Острова

Несигурността кара все повече европейци да напуснат Великобритания

Земеделските производители изразиха опасения как напускането на ЕС ще повлияе на работната ръка в селскостопанския сектор, която често е краткосрочна, гъвкава и сезонна.

Според манифеста "значителният брой" граждани на ЕС, които работят в сектора, означава, че е жизненоважно правителството "да гарантира постоянно и адекватно снабдяване с постояннa и сезоннa работна сила" преди и след като Великобритания напусне ЕС през март 2019 г.

Липсата на европейски работници мъчи все повече компаниите във Великобритания

Европейските работници си тръгват от Острова. И това е все по-голям проблем за британските фирми

Икономиката се задъхва, а властите все по-трудно допускат чужденци

Заради трудностите в набирането на персонал в рамките на Обединеното кралство властите трябва да гарантират, че "в краткосрочен и средносрочен план индустрията ще има достъп до пазара на труда в чужбина, за да отговори на нуждите си от наемане на кадри".

Други основни въпроси, засегнати от земеделските производители, техните доставчици и търговците на дребно са поддържане на гладка търговия с ЕС; разработване на селскостопанска политика, която насърчава производството на храни, при запазване на съществуващите високи стандарти; осигуряване на "ефективна и пропорционална" регулаторна система.

Без работници от ЕС ягодите на Острова поскъпват с до 50%

Без български и румънски берачи ягодите на Острова поскъпват с до 50%

Ферми може да срещат проблеми заради недостига на работници от ЕС

Brexit, който не успее да защити британските производители, "ще бъде лош за пейзажа, икономиката и критичен за нашето общество", смята президентът на Националния фермерски съюз Минет Батърс.

"Поддръжниците на този манифест се обръщат към правителството, за да гарантират, че целите му са в съответствие с нашите, за да е сигурно, че британското производство на храни - нещо, от което всеки човек в страната се възползва - получава най-добрата възможна сделка след Brexit", заяви Батърс.

Британците не искат имигранти, но икономиката им се нуждае отчаяно от тях

Британците не искат имигранти, но икономиката им се нуждае отчаяно от тях

Недостигът на работници вече е факт в някои сектори

"Бяхме ясни, че до декември 2020 г. работодателите в селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост ще бъдат свободни да наемат граждани на ЕС за попълване на свободните работни места, а тези, които идват на работа, ще могат да останат след това в Обединеното кралство", заяви говорител на правителството в отговор на манифеста.

"Ние сме твърдо решени да постигнем най-добрата сделка за Обединеното кралство в преговорите ни с ЕС, не на последно място заради нашата водеща световна хранителна и селскостопанска индустрия, която е ключова част от икономическия ни успех", увери говорителят.