Цената на британските ягоди може да скочи с до 50%, след като индустрията е изправена пред "катастрофални" ефекти от загубата на работници от ЕС. Това предупредиха земеделските производители на Острова, цитирани от Independent.

Около 95% от 29 000 сезонни работници, които си изкарват прехраната като берачи на плодове в Обединеното кралство, идват от страни в Европейския съюз, като повечето работници са от България и Румъния.

Без постоянен достъп до този труд след Brexit се очаква ягодите и малините да бъдат между 30% и 50% по-скъпи.

Новата жертва на Brexit – ирландските пъбове

Новата жертва на Brexit – ирландските пъбове

Излизането от ЕС носи удар по продажбите

Продукцията на меки плодове в Обединеното кралство през миналата година наброяваше 1.2 милиарда паунда, което отчита увеличение със 131% през последните две десетилетия. Ягодите представляват огромна част от скока, коментираха от търговския орган British Summer Fruits.

Фермерите вече се сблъскват с недостиг на работна ръка, като ситуацията се влошава след Brexit, предупредиха експертите. Спадът в стойността на паунда доведе до намаляване на заплатите на работниците в ЕС с повече от 10%.

Усещането за увеличаване на антимигрантските настроения сред работниците мигранти също може да попречи на хората да се отправят към страната, за да работят, коментираха още от индустрията.