По-малко европейски граждани са решили да се преместят във Великобритания през първото тримесечие на годината, а в същото време значителен брой източноевропейци са решили да напуснат острова, показват официалните данни на британската Служба за национална статистика, публикувани в четвъртък.

Изчисленията сочат, че повече граждани на страни от Източна Европа са решили да напуснат Обединеното кралство от тези, които са се преместили там, пише Euronews.

Според тях в края на март е отчетена най-ниската нетна миграция от декември 2012 година насам, като разликата между хората, пристигнали там и напусналите през последните 12 месеца достига 270 000 души.

В същото време броят на мигрантите, които за от държави извън ЕС, е достигнал рекордно ниво през март. Те са нараснали със 74 000 души до общо 1,27 милиона души.

"Тези данни не са нещо, за което трябва да се радваме като се има предвид, че бизнесът е изправен пред рекорден недостиг на работна ръка на фона на спада на броя хора от Европа, търсещи работа тук", коментира ръководителят на Британската търговска камара Джейн Гратън.

Броят на европейските граждани във Великобритания започва да намалява постепенно от юни 2016 година, след като 52% от британците гласуваха за излизането от Европейския съюз.