FlixBus, технологичната компания за пътувания, която управлява най-голямата междуградска автобусна мрежа в Европа обявяви нови връзки за летния сезон до Турция.

Освен това доставчикът на мобилност увеличи честотата на курсовете до всички свои европейски дестинации, за да отговори на голямото търсене на пътуващите. От 28 юли българите ще могат да пътуват директно от София до Истанбул, в сътрудничество с турския партньор на FlixBus - Kamil Koç.

Автобусите от и до София ще се движат ежедневно, като пътниците могат да избират между дневна и нощна линия. В Истанбул автобусите ще пристигат на Есенлер, най-голямата автогара в града в 10 ч. сутринта и 21 ч. От сайта на компанията е видно, че еднопосочният автобусен билет за най-близките дати струва около 115 лева, за по-далечните обаче цените са около 47 лева.

Турция е една от най-предпочитаните дестинации за българските туристи, особено през лятото, тъй като предлага множество възможности за почивка - от почивка на море до обиколки на забележителности или посещение на забележителности в различни градове.

Влакът София-Истанбул потегля днес, ето какви са цените на билетите

Влакът София-Истанбул потегля днес, ето какви са цените на билетите

Станцията за пристигане е Истанбул Халкали, която се намира на 25 километра извън историческия център на града

Според последните данни на Европейската комисия Турция е втората най-търсена дестинация за българите след Гърция, а след тях се нарежда Германия. Турция също така е в челната тройка на страните, които европейските граждани избират за пътуване извън ЕС, заедно с Обединеното кралство и Съединените щати.

Kamil Koç управлява широка автобусна мрежа в Турция, което дава възможност за връзки в Истанбул с множество дестинации като Анкара, Бурса, Анталия, Кушадасъ или Измир. С тази линия Турция ще бъде свързана с европейската мрежа на FlixBus от 35 държави.

"При планирането на оферта за пътуване за тази година имахме за цел не само да възстановим мрежата отпреди пандемията, но и да предложим на пътниците нови възможности за пътуване. FlixBus непрекъснато следи търсенето от страна на пътниците и разширява мрежата си, за да отговори на нуждата от мобилност. Наблюдаваме възстановяване на итереса за пътувания - хората отново са готови да планират почивките си предварително, след като здравните мерки бяха облекчени. Турция е една от любимите дестинации на българите и ние се радваме, че можем да предложим достъпна, удобна, безопасна и екологична алтернатива за пътуване. От Истанбул можете да стигнете до повече от 60 други дестинации, включително някои от най-популярните летни курорти като Анталия", каза Снежина Колева, представител на FlixBus България.

Директните влакове от София и Варна до Букурещ потеглиха, ето какви са цените на билетите

Директните влакове от София и Варна до Букурещ потеглиха, ето какви са цените на билетите

Пътешествието от румънската столица и до двата български града е с продължителност 9 часа

В допълнение към откриването на нова линия до Турция, операторът за мобилност увеличи честотата на пътуванията си до всички дестинации през летния сезон. Така зелените автобуси се движат ежедневно до Букурещ, Загреб, Любляна, Залцбург и Мюнхен.

"С нарастването на потока от туристи, както и с повишаването на цените на горивата, общественият транспорт определено ще играе все по-важна роля. Пътуването с автобус е една от най-достъпните, безопасни и устойчиви алтернативи за пътуване на дълги разстояния и ние сме щастливи да предложим на хората, които планират своята лятна почивка алтернатива на личния автомобил и самолетите ", допълни Колева.

FlixBus започна да оперира в България през 2018 г. и предлага директни връзки с Румъния, Австрия, Словения, Хърватия, Германия, Сърбия и Турция.

FlixMobility е пионер в сектора на обществения транспорт, предлагащ нови алтернативи за удобно, достъпно и екосъобразно пътуване чрез марките FlixBus и FlixTrain. Компанията бързо установи най-голямата автобусна мрежа за дълги разстояния в Европа и премина към глобална експанзия включваща Съединените щати и Бразилия. Като новатор в областта на устойчивото движение FlixMobility пусна в експлоатация първите зелени влакове на дълги разстояния през 2018 г., инициира пилотен проект за изцяло електрически автобуси на дълги разстояния през 2018 г. и пусна в експлоатация първите в ЕС автобуси на дълги разстояния, задвижвани с биогаз, през 2021 г.