През последните 9 години, живеейки в Хелзинки, Хари Ниймин се придвижва в града със собствен автомобил. Напоследък обаче трудното паркиране в централние улички, особено в месеците, в които вали сняг, го отказват, разказва Bloomberg.

Неговата почти нова Opel Astra почти не се използва и той решава да я продаде. Вместо нея, той вече използва ново приложение, което му позволява изцяло да промени начина си на придвижване в Хелзинки. Приложението позволява, срещу месечна такса, неограничен брой пътувания в градския транспорт, достъп до велосипеди, евтини таксита и коли под наем.

"Това направи придвижването ми много по-лесно. Мога да се кача на какъвто транспорт пожелания и вече не се притеснявам къде съм оставил автомобила си", казва той.

Концепцията, която преобръща начина, по който той пътува, има име в индустрията: мобилност като услуга. И тя може да се превърне в най-голямата революция в транспорта от представянето на Model T на Ford Motor Co., който отвори пътя към притежаването на лични автомобили.Whim, както се казва приложението, събира всички услуги на едно място с една такса, като позволява на потребителите винаги да избират най-ефективния начин на транспорт. Целта е в крайна сметка личните автомобили да останат в миналото, заменени от далеч по-приятно преживяване.

Стойността на автомобила е до 85% от общите разходи за придвижване, въпреки че колите средно се ползват около 4% от времето, казва Сапо Хийтанен, главен изпълнител директор на Maas Global Oy - компанията зад Whim. Така, смята той, има огромен потенциал за подобряването на ефективността чрез по-малко автомобили и повече потребители.

Приложението вече има около 45 000 потребители в региона, от които 5 100 плащат месечна такса. Има два варианта: първият е 499 евро и включва всички услуги, а вторият е доста по-скромните 49 евро и дава право на безплатно ползване на градския транспорт и колела, както и на по-евтини таксита и коли под наем.

За да успее, Whim се нуждае между 3 и 5% от населението в региона да започне да ползва приложението. Това са около 60 000.