Новата лазерна система за отбиване на въздушни атаки от близка дистанция Iron Beam ("Железен лъч") ще бъде доставена на израелската армия в срок през 2025 г., съобщава Breaking Defense, като се позова на вицепрезидента на компанията производител Rafael Гиди Вайс.

"Железен лъч" е нов тип противовъздушна система, която насочва десетки киловати енергия в точка с размерите на монета и така унищожава ракети, дронове и снаряди за около 4 секунди. Лъчът е ефективен на около 10 километра дистанция.

Основният плюс на този тип оръжия е по-ниската цена на изстрел, практически неограничения брой прехвати при наличие на електрозахранване за лазера и по-малки разходи за поддръжка. В същото време, все още няма как на далечно разстояние да се изпрати моментално унищожаващ целта лъч и нуждата от продължително облъчване е предизвикателство пред ефективността срещу голям брой бързо летящи ракети.

Затова и в Израел ще комбинират лазера с използваните и до момента ракети. Прототипна бройка вече е на фронта за изпитания.

Германия купува израелски ракети за €4 млрд.

Германия купува израелски ракети за €4 млрд.

Arrow-3 унищожава балистични ракети и сателити

Вайс подчерта пред изданието, че заедно с колегите си са постигнали изключително високи резултати, като войната на Израел с "Хамас" и конфликтът в Украйна не са водещ фактор.

Rafael произвеждат системата "Железен купол", която от 7 октомври насам се наложи да спира хиляди ракети и снаряди, изстреляни от палестинските бойци по еврейската държава. Сериозна работа се налага да вършат и комплексите "Прашката на Давид", които отново са на компанията, но прехващат цели на по-голяма дистанция. В процес на изпитания е и перспективният ЗРК Spyder.