Когато изрично кажете на приложение, което сте качили на своя Android, "Не, нямаш разрешение да следиш моя телефон", най-вероятно очаквате, че то няма да може да го прави. Оказва се обаче, че хиляди приложения са намерили начин да заобиколят забраната и да се възползват от явните пропуски в сигурността на операционната система на Google, пише The Verge.

Дори и да кажете "не" на едно приложение, когато ви попита за достъп до личните ви данни, то може да поиска от друго, което има разрешение, да ги сподели.

Двете приложения дори може да нямат нищо общо (например дори да не са от една компания-разработчик), те използват един и същ SDK (комплект за разработване на софтуер) и могат да достъпят данните.

Изследването е показано по време на конференцията Privacycon 2019. Сред "нарушителите" са дори приложения на гиганти като Samsung и Disney. Общият брой на тези приложения е над 1 000.

Какво може да направите? Засега нищо, ако държите на Android. Google обаче обещава, че със следващата версия на операционната система този проблем ще бъде разрешен. Тук обаче отново трябва да повдигнем въпроса колко от мобилните телефони с Android получават обновления - последната версия 9.0 Pie е инсталирана на едва 10 процента от активните устройства.

Google следи всяка ваша стъпка, без значение дали ви харесва или не

Google следи всяка ваша стъпка, без значение дали ви харесва или не

Компанията печели от вашите данни - и ги събира, дори и да сте ѝ забранили