Нов Център по дигитални технологии и лаборатории към Техническия университет беше открит в София. Центърът е част от проекта УНИТЕ - Университет за наука, информатика и технологии в е - обществото, а голяма част от оборудването е безвъзмездно дарение от водещи фирми в ИТ сектора у нас, обявиха от ВУЗ-а по време на събитието.

Софтуерната компания Мусала Софт е партньор на Центъра, изграждайки компютърна лаборатория "Мусала". Създадената инфраструктура подкрепя обучението на студентите в университета, както и изпълнението на различни научни и изследователски проекти.

В Центъра за дигитални технологии годишно ще имат възможност да се обучават и специализират 3000 български и чуждестранни студенти

С площ от над 2500 кв.м. и 14 лаборатории със специализирано оборудване, изградени с помощта на бизнеса, както и лекционна зала със 140 места, библиотека и кабинети за преподаватели  и изследователи, Центърът дава заявка за здраво и стабилно сътрудничество между академичната общност и бизнеса за подкрепа и развитие на ИТ талантите в университета.

KBC Груп открива Център за дигитални технологии във Варна

Белгийският собственик на ОББ и ДЗИ отваря ново звено със 100 служители във Варна

Това е вторият център, който групата открива в морската столица

На откриването на Центъра присъстваха зам.-министър председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов, кметът на София Йорданка Фандъкова, ректорът на ТУС, проф. дн инж. Иван Кралов, проф. инж. Огнян Наков, декан на ФКСТ, както и представители на бизнеса в България.

Снимка 618288

Източник: Столична община

"Щастливи сме да участваме в развитието на поколения студенти, които след това стават част от успешния българския ИТ бизнес и на свой ред продължават традицията да подкрепят и мотивират следващото поколение", сподели Станислав Овчаров - Главен оперативен директор в Мусала Софт.

По време на откриването на центъра кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави ръководството на университета и благодари за съвместната работа и партньорството, което Столичната община и общинските дружества имат с Техническия университет и даде конкретни примери. Един от тях е партньорството между Столичния метрополитен и Техническия университет, които работят съвместно по международен проект в областта на електрониката и IT системите в столичното метро.

Проектът цели енергийна ефективност и оптимизиране разхода на енергия в постояннотоковите ел. мрежи на метрото. Целта е да се осигури оптимизация на разхода на електроенергия. Проектът е "Към интелигентни хибридни мрежи, базирани на DC oптимизиране на производителността на мрежата".

В София има няколко центъра за върхови постижение към отделните университети.

Над 10 000 лева месечно: кои са най-търсените ИТ позиции у нас и как са заплатени

Над 10 000 лева месечно: кои са най-търсените ИТ позиции у нас и как са заплатени

Има ли "балон"? Пред Money.bg говори Георги Иванов от Noble Hire