Apple премахна WhatAapp и Threads от магазина си за приложения в Китай след заповед ат страна на органите, отговарящи за интернет надзора, съобщава CNN Business. Мотивите са - опасения за националната сигурност.

Държавната заповед и поредната намеса на властите в международния частен бизнес вероятно ще ескалира войната за технологиите между САЩ и Китай, коментират анализатори.

"Ние сме длъжни да спазваме законите в страните, в които работим, дори когато не сме съгласни с тях", коментира говорител на Apple пред CNN.

Приложенията, и двете собственост на Meta, вече бяха блокирани в Китай и не се използваха широко.

Temu: Революция в шопинга или най-мощната "слушалка" на Пекин?

Temu: Революция в шопинга или най-мощната "слушалка" на Пекин?

Китайската платформа е заплаха даже за големите платформи в държава като Франция

"Премахването им от магазина за приложения обаче обаче представлява допълнително дистанциране между две вече разделени технологични вселени", казва Дънкан Кларк, който е председател на базираната в Пекин инвестиционна консултантска компания BDA China.

Според него този ход на Пекин ще причини неудобство на потребителите и фирмите в Китай, които работят със семейството, приятелите или клиентите в чужбина.

Други популярни западни приложения за социални медии, включително X (бившата Twitter), Facebook, Instagram и Messenger, все още са достъпни в китайския магазин за приложения на Apple, според проверка на CNN.

Съобщението на технологичния гигант идва на фона на спад в продажбите на iPhone във втората по големина икономика в света. Продажбите на смартфони се сринаха със зашеметяващите 10% през първото тримесечие на тази година, според компанията за пазарни проучвания IDC.

Възходът на Huawei и други китайски марки, включително Xiaomi и OPPO/OnePlus, вероятно ще продължи, според анализаторите. Китайските потребители, които някога биха помислили за Apple, сега се обръщат именно към националните марки на страната.

Освен че е ключов производствен център, Китай остава важен пазар за Apple, тъй като е най-големият пазар след Съединените щати. Компанията продължава да предлага отстъпки в страната, за да помогне за увеличаване на продажбите.

Главният й изпълнителен директор Тим Кук посети Шанхай миналия месец, за да отвори втория по големина магазин на Apple в света.

Китай нареди на телекомите да премахнат чуждестранните чипове

Китай нареди на телекомите да премахнат чуждестранните чипове

Засега властите в страната удрят конкурентите Intel и AMD