Китайското правителство е наредило на телекомуникационните оператори в страната да премахнат от своите мрежи използването на произведени в чужбина полупроводникови чипове. Това трябва да се случи до 2027 година, съобщава WSJ.

Служители от Министерството на промишлеността и информационните технологии на Китай са инструктирали държавните мобилни оператори да оценят наличието на чуждестранни чипове в тяхната инфраструктура и да разработят планове за преход към местни алтернативи.

Според Пекин тази мярка идва,защото качеството и производителността на китайските чипове са се подобрили.

Intel отчете $7 милиарда загуба от производство на чипове

Intel отчете $7 милиарда загуба от производство на чипове

Компанията се опитва да си възвърне технологичното лидерство, което загуби през последните години

Удар срещу конкурентите

Ходът на Китай ще удари най-силно компаниите Intel и AMD, тъй като те са предоставили по-голямата част от основните процесори, използвани в мрежово оборудване в Китай и в целия свят през последните години.

След излизането на информацията акциите на AMD и Intel се сринаха на предварителната търговия на Уолстрийт в края на миналата седмица съответно с 1,8% и с 1,75%.

Снимка 569069

Източник: EPA/БГНЕС

В началото на месец април Intel разкри задълбочаващи се оперативни загуби за своя бизнес за производителя на чипове. Същевременно, компанията се опитва да си възвърне технологичното лидерство, което загуби през последните години от Taiwan Semiconductor Manufacturing.

Samsung ще инвестира $44 милиарда в завод за чипове в САЩ

Samsung избра къде да инвестира $44 милиарда в нов завод за чипове

Най-големият производител на чипове с памет в света ще получи и държавни субсидии

Intel отчете, че това производствено звено е имало 7 милиарда долара оперативни загуби за 2023 г., доста по-лош резултат по този показател от 5,2-те милиарда долара загуби през предходната година. Подразделението имаше приходи от 18,9 милиарда долара за 2023 г., което е спад от 31% спрямо 27,49 милиарда долара предходната година.

Наскоро Китай въведе нови забрани, насочени към постепенно премахване на произведените в САЩ чипове на технологичните гиганти Intel и AMD в страната. Според указанията на властите, първоначално американските микропроцесори от двете компании трябва да бъдат премахнати от компютрите и сървърите на държавните институции. Обяснението е - замяна на чуждестранните технологии с местни решения.

По-строгите указания за доставки на китайското правителство имат за цел да изтласкат и операционната система Windows на Microsoft, както и разработения в чужбина софтуер за бази данни в полза на местни решения. Те вървят с паралелен стремеж за локализация в държавните предприятия.

Китай забрани използването на чипове на Intel и AMD в държавни институции

Борба за надмощие: Китай забранява използването на чипове от американски гиганти

Обяснението на Пекин е "насърчаване на местния бизнес"