Китай въведе нови забрани, насочени към постепенно премахване на произведените в САЩ чипове на технологичните гиганти Intel и AMD в страната. Според указанията на властите, американските микропроцесори от двете компании ще бъдат премахнати от компютрите и сървърите на държавните институции, съобщава FOX Business.

Обяснението: замяна на чуждестранните технологии с местни решения.

С държавна подкрепа: Intel се готви да похарчи $100 милиарда в четири американски щата

С държавна подкрепа: Intel се готви да похарчи $100 милиарда в четири американски щата

Изгражда най-големия обект за производство на AI чипове в света в Кълъмбъс, Охайо

По-строгите указания за доставки на китайското правителство имат за цел да изтласкат и операционната система Windows на Microsoft, както и разработения в чужбина софтуер за бази данни в полза на местни решения. Те вървят с паралелен стремеж за локализация в държавните предприятия.

Снимка 634848

Източник: EPA/БГНЕС

Новите правила за закупуване представляват най-значимата стъпка на Пекин до момента за изграждане на местни заместители на чуждестранна технология и са в унисон с ходове в САЩ в условията на нараснало напрежение между двете страни, коментират анализатори.

Вашингтон налага санкции на все повече китайски компании, мотивирайки ги с притеснения за националната сигурност. Целта им е да насърчат повече технологии да бъдат произвеждани в САЩ и да блокират износа на модерни чипове и свързани с тях инструменти към Китай.

Държавните служители в Китай са започнали да следват новите указания за настолните компютри, лаптопи и сървъри тази година, след като те са били въведени тихомълком от финансовото министерство и министерството на промишлеността и информационните технологии още на 26 декември миналата година.

Китайското министерство на индустрията публикува изявление в края на декември, което включва три отделни списъка с процесори, операционни системи и централизирани бази данни, които се считат за "безопасни и надеждни" - всички те са произведени от китайски компании, установи преглед на Reuters .

Одобрените местни играчи

Сред 18-те одобрени процесора бяха чипове от Huawei и подкрепяната от държавата компания Phytium. И двете са в черния списък на САЩ за износа. Китайските производители на процесори използват комбинация от архитектури, включително х86 на Intel, Arm и местни, а операционните системи са базирани на Linux с отворен код.

Промяната в правилата е част от националната стратегия на Пекин за технологична автаркия във военния, държавния и правителствен сектор.

Към момента държавните предприятия са получили само указания от държавната Комисия за наблюдение и администриране на държавните активи да завършат технологичния преход към местни доставчици до 2027 година.

Новината идва само дни, след като правителството на САЩ обяви най-голямите в историята федерални субсидии към технологичните компании за увеличаване на производството на модерни чипове в Америка.

За разлика от Intel: AMD със силни резултати в Q4

За разлика от Intel: AMD със силни резултати в Q4

Компанията продължава да печели пазарен дял за сметка на големия си конкурент