Американският производител на чипове Advanced Micro Devices (AMD) надхвърли очакванията на Уолстрийт за приходите си и така спечели позиции сред инвеститорите за сметка на големия си конкурент Intel, който демонстрира сериозни слабости, предаде "Ройтерс".

Така през последното тримесечие на 2022 г. в AMD са влезли 5,60 млрд. долара - ръст от 16% и 100 млн. долара повече, отколкото бяха прогнозите на анализаторите.

Intel намалява заплатата на шефа на компаниятa с 25%, на мениджъри с 10%

Intel намалява заплатата на шефа на компаниятa с 25%, на мениджъри с 10%

Голямата конкуренция и рязкото забавяне на търсенето на персонални компютри унищожиха печалбите

Предвижданията за началото на 2023 г. са подвластни на общата тенденция на намалено търсене на компютърни компоненти в потребителския сегмент, но и при бизнеса - с очаквани от компанията приходи в размер на $5,3 млрд. долара. Опасенията на инвеститорите обаче бяха за значително по-лошо представяне.

"Ройтерс" отбелязва, че Intel остава лидер в PC и сървърните процесори, но 90-процентовата доминация от 2017 г. вече е по-скоро 70-процентова и голямата част от отлива е именно към AMD. При сървърите компанията е скочила от 1% пазарен дял преди 6 години до 13,6% през миналата година. Именно решенията за центрове за данни на AMD са с 42% по-високи приходи през Q4 до 1,7 млрд. долара - това и покрива спадналите с 51% приходи в потребителския сегмент.

Intel с най-лоши тримесечни резултати от поне 20 години

Intel с най-лоши тримесечни резултати от поне 20 години

Акциите на компанията се сринаха след обявяването на резултатите за Q4

Очакванията на изпълнителния директор Лиза Су са дъното при персоналните компютри да бъде достигнато през първото тримесечие на 2023 г. и след това да започне ръст. Според данни на IDC PC продажбите през 2022 г. са под 300 млн., което се доближава до последните стабилни (предпандемични) нива - 266,7 млн. през 2019 г.