За да се справи с бързия спад на приходите и печалбите, мултинационалната корпорация, известна най-вече с производството на микропроцесори Intel намалява заплатите на ръководството в цялата компания.

Заплатата на главният изпълнителен директор Пат Гелсингер ще се свие най-много. Тя ще бъде намалена с 25%, съобщи производителят на чипове. С 15% се намаляват заплатите на неговия ръководен екип. Тези на висшите мениджъри ще бъдат намалени с 10%, а възнагражденията на останалите мениджъри ще бъдат намалени с 5%, пише Bloomberg.

"На фона на макроикономическата среда направихме няколко корекции в нашите програми за възнаграждения и възнаграждения на служителите за 2023 г. Те трябва да повлияят положително на инвестициите и цялостната работна сила, необходими за ускоряване на нашата трансформация и постигане на нашата дългосрочна стратегия", каза Intel в изявление.

Intel миналата седмица прогнозира едно от най-лошите тримесечия в своята над 50-годишна история. Голямата конкуренция и рязкото забавяне на търсенето на персонални компютри унищожиха печалбите и изядоха паричните резерви на Intel.

Гелсингер иска да инвестира в бъдещето на компанията. В продължение на две години той полага усилия за възстановяване на технологичното лидерство на Intel в индустрията за чипове на стойност 580 милиарда долара.

Intel с най-лоши тримесечни резултати от поне 20 години

Intel с най-лоши тримесечни резултати от поне 20 години

Акциите на компанията се сринаха след обявяването на резултатите за Q4

Според плана на Гелсингер компанията се стреми да въведе нова производствена технология. Ще изгради нови заводи в Европа и САЩ и ще се опита да спечели поръчки от други производители на чипове като външен производител. Този ход ще постави Intel в пряка конкуренция с азиатските компании Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. и Samsung Electronics, които я изпревариха в класацията на производителите на чипове.

Intel не е единствената голяма компания, която намалява заплатите на мениджърите. Apple се отказаха от големи съкращения, но пък намалиха заплащането на изпълнителния директор Тим Кук с повече от 40% до 49 милиона долара за 2023 г, а Goldman Sachs Group намали заплащането на Дейвид Соломон с 30% до 25 милиона долара.

Apple намали заплатата на шефа на компанията Тим Кук с над 40%

Apple намали заплатата на шефа на компанията Тим Кук с над 40%

За 2022 г. Кук получил заплата в размер 99,4 милиона долара

Освен свиване на заплатите Intel предприема други стъпки за ограничаване на разходите. Това включва намаляване на броя на служителите и по-малко разходи за нови заводи. Тези усилия би трябвало да спестяват 3 милиарда долара годишно. Тази цифра ще нарасне до 10 милиарда долара годишно до края на 2025 г., според компанията.