Космическата компания на предприемача Илън Мъск - SpaceX, ще работи заедно с американската армия по създаването на ракета, която ще мога да доставя оръжия и голям по обем товар до всяка точка на света. При това само за 60 минути.

Летателната машина ще може да развива скорост до 7500 мили в час или над 12 000 километра в час, като ще може да носи на борда си общо 80 тона товар. Това разказват от Business Insider.

Според вече подписаното споразумение между двете страни компанията ще трябва да подготви плана за необходимото финансиране на проекта, както и да оцени рисковете, свързани с него. Първоначалните тестове трябва да започнат през 2021 година.

От The Times изчисляват, че с подобна скорост, каквато ще развива ракетата, разстоянието между Флорида и Афганистан, което е над 12 300 километра, може да бъде изминато за един час.

За сравнение военно-транспортният самолет US C-17 Globemaster, който струва 218 милиона долара, развива максимална скорост от 590 мили в час или близо 950 километра в час. С него подобно пътуване отнема около 15 часа.

"Помислете си как се премества товар с капацитета на C-17 навсякъде по света за по-малко от един час", казва генерал Стивън Льонис, който е ръководител на Транспортното командване на Щатите. "Мога да ви уверя, че SpaceX се движи много, много бързо към тази цел. Много съм развълнуван за екипа ни, който работи заедно с компанията", добавя той.

SpaceX е основана от Мъск през 2002 година. Едно от най-големите ѝ постижения е разработването на ракетата Falcon 9, която е за многократна употреба. Тя може да превозва 22 тона товар и да се приземява вертикално и контролирано на земята.