Групата на технологичните лидери имаше продуктивна среща с новоизбрания президент Доналд Тръмп в небостъргача Trump Tower. Така описа Джеф Безос разговорите на елита в IT сферата с милиардера, провела се вчера, пред CNBC.

В тях участие взеха представители на гигантите в индустрията Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon, Facebook, Intel, Oracle, IBM, Cisco и Tesla. Според участници Тим Кук и Илън Мъск са имали отделно и среща на четири очи с Тръмп.

Страховете на IT сферата в САЩ след победата на Тръмп

Тръмп спечели. IT секторът в САЩ трепери

Поддръжниците на Клинтън в сектора са били 114 пъти повече от тези на опонента й

"Намирам днешната среща с избрания за президент и неговия екип като много продуктивна", коментира Безос.

"Споделяме общи възгледи, че приоритет на бъдещата администрация трябва да бъдат иновациите, които могат да създадат огромен брой нови работни места в цялата страна и във всички сектори, а не само в технологичния", допълва шефът на Amazon.

"Ние искаме да продължим да подкрепяме иновациите", заявил от своя страна Доналд Тръмп по време на срещата.

"За всяко нещо, което може да помогне за допълнително развитие, ние ще ви подкрепим. Можете да потърсите моите хора, мен, няма значение, няма някой, който командва тук", казал още той.

Икономическите обещания на Доналд Тръмп. Какво да очакваме от тях?

Икономическите обещания на Доналд Тръмп. Какво да очакваме от тях?

Новият президент на Щатите иска реформи в търговията и данъчната система

Сред основните теми по време на разговорите било създаването на нови работни места в Щатите, имиграцията и Китай. Тръмп представил на технологичните лидери милиардерите Уилбър Рос, който ще ръководи министерство на търговията, и Гари Кох, който ще бъде директор на Националния икономически съвет.

"Те ще отговарят за сключването на справедливи търговски сделки. Ще направят за вас по-лесна търговията извън граница, защото в момента има твърде много ограничения и проблеми. Ако имате някакви идеи в тази посока, ще бъде чудесно да ги споделите", посочил още имотният магнат.  

Главният изпълнителен директор на Facebook Шерил Сандбърг заявила, че подкрепя идеите за подобряване на пазара на труда, а Безос - за повече усилия в областта на иновациите.

Преди срещата стана ясно, че шефът на Tesla Илън Мъск и този на Uber - Травис Каланик, както и директорът на IBM Джини Ромети, ще бъдат сред икономическите съветници на Доналд Тръмп.

Шефовете на Tesla и Uber стават икономически съветници в кабинета на Тръмп

Шефовете на Tesla и Uber стават икономически съветници в кабинета на Тръмп

Ето кой още ще влезе в екипа на Стратегическия и политически форум към президента