Президентските избори в САЩ вече са минало и след като вече е ясен наследникът на Барак Обама, анализаторите очакват да видят какви ще са първите му стъпки.

По време на кампанията си Доналд Тръмп коментира няколко основни икономически линии, по които възнамерява да пристъпи към реформи. BBC припомня кои са най-важните от тях:

1. Преосмисляне на търговските споразумения

Тръмп се възползва от негативните настроения около международните търговски сделки, в които участват Щатите. Той предлага предоговаряне на споразуменията с цел те да бъдат в полза на САЩ.

Новият държавен глава досега не е посочвал какво точно има предвид, но многократно е поставял под въпрос Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) между Щатите, Канада и Мексико. Според него страната трябва да излезе от този съюз, ако не бъдат направени промени.

Заедно с това Тръмп обеща действия срещу държавите "нарушаващи правилата на търговските споразумения" чрез въвеждането на нови тарифи и завеждането на дела срещу САЩ в Световната търговска организация. Тук се има предвид Китай, който милиардерът нарича "най-големият валутен манипулатор на тази планета".

Какво означава победата на Тръмп за световната търговия?

Какво означава победата на Тръмп за световната търговия?

Очакват се по-високи мита са износа на Китай, но и много други мерки

2. Нови такси върху вноса

Бизнесменът настоява за въвеждането на мито от 35% за вносните мексикански стоки и с 45% на китайските. Идеята е по този начин потребителите в страната да купуват повече американски продукти. От своя страна обаче Мексико може да предприеме ответни мерки, а държавата е третият най-голям пазар за Щатите.

Икономическият план на Тръмп: Изстрел в данъчната десятка

Данъчната революция на Доналд Тръмп

Кандидатът на републиканците предлага сериозно орязване на налозите в САЩ

3. Орязване на данъците

По време на кампанията си Доналд Тръмп призова за намаляване на данъчната тежест в Щатите. Той иска ограничаване на пределната ставка на подоходния данък от 39,6% до 33%. Също така според плановете му хората с доходи под 29 000 долара няма да бъдат облагани, а за тези с до 54 000 долара ставката ще бъде 12 на сто.

По неговите думи корпоративният данък, който в момента е един от най-високите в света - 40%, ще бъде намален до 15%. Той иска и премахване на налога, който се начислява при прехвърлянето на имущество на наследници след смъртта на собственика.

4. Пазар на труда

В речта си след победата във вота в сряда Доналд Тръмп заяви, че ще "върне американците отново на работа". "Ние ще обновим инфраструктурата си и ще наемем милиони души, за да се случи това.".

Той обеща още да създаде 25 милиона нови работни места в следващото десетилетие и да удвои икономическия растеж на Щатите до 4%.

Какво ще донесе Тръмп за Русия, Иран и пазара на петрол?

Какво ще донесе Тръмп за Русия, Иран и пазара на петрол?

Отговаря експерт