Вече е в сила единното зарядно устройство за територията на ЕС. Това съобщи с пост във Facebook бившият министър по европейските въпроси Гергана Паси. Припомняме, че тя, заедно със съпруга си Соломон Паси, беше сред инициаторите за въвеждането на универсалното зарядно.

"След 2 години всички смарт телефони, включително на Apple, на територия от приблизително 4,5 млн. кв. км в ЕС, ще се предлагат с единно UCB-С зарядно. След 4 години, от 28 декември 2026 година, всички лаптопи ще бъдат също с универсално зарядно", пише Паси.

Според нея официалните изследвания показват, че ще бъдат спестени 11 000 тона електронни отпадъци годишно само от първата стъпка.

ЕС одобри окончателно навлизането на общо зарядно устройство. Какво следва?

ЕС одобри окончателно навлизането на общо зарядно устройство. Какво следва?

Портът USB-C става задължителен за всички от 2024 година

Новите правила се прилагат за много различни преносими устройства, в това число мобилни телефони, таблети и четци, цифрови фотоапарати и конзоли за видеоигри, слушалки, безжични слушалки и преносими високоговорители, безжични мишки и клавиатури, преносими навигационни системи.

През 2020 година потребителите в ЕС са закупили приблизително 420 милиона електронни устройства и притежават средно 3 зарядни устройства за зареждане на тези електронни устройства, от които редовно използват 2.

Въпреки това 38% от потребителите съобщават, че са срещали проблеми със зареждането на своите устройства поради липса на съвместимо зарядно устройство.

Едно общо зарядно устройство ще може да захранва от iPhone до лаптоп

Едно общо зарядно устройство ще може да захранва от iPhone до лаптоп

USB Type-C ще бъде универсалният порт за зареждане