Съветът на ЕС съобщи, че е одобрил окончателно новите правила за общото зарядно устройство. Предвижда се през 2024 година портът USB-C да стане задължителен за мобилни телефони, таблети и слушалки, продавани на територията на Европейският съюз, съобщават световните агенции.

Новите правила ще влязат в сила 20 дни, след като бъдат обявени в Държавния вестник на ЕС. Прилагането им ще започне 24 месеца след влизането в сила. Те ще гарантират, че хората вече няма да получават ново зарядно и кабел всеки път, когато купуват ново устройство, а ще могат да използват едно и също зарядно за всичките си малки и средни електронни уреди. 

Какво следва?

Правилата въвеждат изискване електронните устройства да бъдат зареждани не с различни, а с единно устройство и така да се намали изхвърлянето на електронни отпадъци. Новата мярка засяга мобилни телефони, таблети и четци, цифрови фотоапарати и конзоли за видеоигри, слушалки, безжични слушалки и преносими високоговорители, безжични мишки и клавиатури, преносими навигационни системи.

Едно общо зарядно устройство ще може да захранва от iPhone до лаптоп

Едно общо зарядно устройство ще може да захранва от iPhone до лаптоп

USB Type-C ще бъде универсалният порт за зареждане

Всички лаптопи също ще бъдат обхванати от тези нови правила 40 месеца след влизането им в сила, се пояснява в съобщението от Брюксел.

Въвежда се изискване на опаковките на електронните устройства да бъде посочвано дали попадат в обхвата на новите правила и дали може да се зареждат с единно зарядно. Потребителите получават право да избират дали да купят ново устройство без зарядно.

Европейската комисия ще работи за уеднаквяването на безжичното зареждане за електронните устройства

Статистиката показва, че през 2020 година потребителите в ЕС са купили близо 420 милиона електронни устройства и притежават средно три устройства за зареждане на тези електронни средства, от които редовно използват две. Близо 40% от потребителите казват, че са срещали трудности заради липса на единно зарядно устройство.

Припомняме, че още преди години, когато темата за общото зарядно беше анонсирана, от Apple предупредиха, че подобен ход на ЕК би навредил на иновациите.

Брюксел пак опитва да наложи общо зарядно устройство

Брюксел пак опитва да наложи общо зарядно устройство

ЕК предлага зарядните да отпаднат от кутиите, с което да се намали натрупването на отпадъци