Европейската комисия (ЕК) предложи всички продавани в Европейския съюз електронни устройства да бъдат снабдени с вход по стандарта USB-C. Целта на промяната е да се ограничи натрупването на електронни отпадъци, предават европейските агенции. Освен улеснението за потребителите, промяната би спестила разходи в размер на 250 милиона евро годишно, твърдят от Брюксел.

ЕК предлага още зарядните устройства да се продават отделно от електронните устройства, като така всеки потребител ще може да закупи ново електронно устройство без ново зарядно устройство. Това ще ограничи броя на излишно закупуваните или неизползвани зарядни устройства. Очаква се намаляването на производството и изхвърлянето на зарядни устройства да намали и отпадъците от електрическо и електронно оборудване с почти хиляда тона годишно.

Новата регулация е насочена най-вече към Apple, която продава своите устройства с т. нар. Lightning порт, разработка на компанията. Останалите големи производители на телефони вече преминаха към USB-C. По-евтините джаджи обаче още идват с по-стари USB стандарти, като причината е, че те трябва да плащат лиценз за използването на новата технология.

iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max - всичко за новите смартфони на Apple

Новият iPhone 13 вече e тук и е по-умен от всякога

Това ли са най-добрите смартфони на годината?

През 2020-а година в ЕС са били продадени 420 милиона преносими електронни устройства. На всеки европеец се падат по три зарядни, от които постоянно се използват две. За година европейските потребители харчат по 2,4 милиарда евро за зарядни, които не са предоставени от производителя на ползваните електронни устройства. Така се натрупват 11 000 тона електронни отпадъци, според доклада на ЕК.

От Apple припомниха, че намесата на политиците ще ограничи конкуренцията и иновациите в сектора.

От Брюксел настояват още и технологията за бързо зареждане да се хармонизира, като твърдят за наличието на "необосновано ограничаване на скоростта на зареждане от различни производители". Технологиите за бързо зареждане също са обект на иновации и остра конкуренция между производителите, а уеднаквяването вероятно ще доведе до спиране на развойната дейност.

Ако получат одобрението на Съвета на ЕС и на Европейския парламент, което най-вероятно ще се случи, промените ще влязат в сила две години, след като бъдат приети. Припомняме, че идеята за общо зарядно устройство е българска - тя принадлежи на Гергана и Соломон Паси.

Samsung пести разходи - ще продава смартфони без зарядно

Samsung пести разходи - ще продава смартфони без зарядно

Другата причина е загрижеността за околната среда