Понякога си струва да поемете по път, далеч по-настрани от вече утъпканата пътека.

Макар тези малки селца все още може да не присъстват в списъка ви с желани дестинации, много от тях са дом на несравними пейзажи, исторически забележителности и спокойствие, което в повечето случаи няма да срещнете в големите градове.

Вижте някои от най-забележителните села (с население от близо 3000 души или по-малко), подбрани от Business Insidеr.

Рейне, Норвегия

В малкото рибарско селце, намиращо се в архипелага Лофотен в Норвегия, ще откриете прекрасна природа, плажове и невероятни гледки на Полярното сияние. Там можете да отидете на поход, да карате каяк и, разбира се, да ловите риба.

Селото на дъгата (The Rainbow Village), Тайван

Селото е игривото творение на Хуан Юн-Фу или „дядото на дъгата”, както е известен. Фу започнал да рисува по стените и земята на селото, когато било под заплаха от събаряне. Днес то е популярна туристическа дестинация.

Халщат, Австрия

Сгушено между края на езерото Халщат и внушителната планина Дахщайн е малкото австрийско селце Халщат. Можете да се разходите по езерото с ферибот и да се любувате отблизо на изящната красота на селото, да научите за богатата му история в минната индустрия и да се разходите по пътеката Echerntal, от която да видите възхитителни пейзажи.

Селото на Попай (Popeye), Малта

Първоначално селото било създадено като снимачна площадка за филма „Попай” преди да бъде превърнат в тематичен парк. За направата били използвани три ствола на дървета, внесени от Холандия, и близо 2000 галона боя. Днес посетителите могат да се радват на разходка с лодка, винарна и водни трамплини.

Венген, Швейцария

Чаровното планинско селце Венген в Швейцария е дом на уютни дървени къщурки и хижи, в които можете да отседнете преди да опитате дейности като парапланеризъм, фтинг или обиколки сред зашеметяващите долини и ливади в района.

Гитхорн, Холандия

Често наричан „холандската Венеция”, Гитхорн представлява крайбрежно селце в Холандия. Намиращо се в центъра на каналната система на провинция Оверейсел, това старомодно и живописно село е дом на над 88 км водни пътеки, покрай които къщите, музеите и дори ресторантите могат да бъдат достигнати чрез лодка.

Хускар, Испания

Хускар е малко селце, разположено в автономната област Андалусия в Испания. Всички къщи в него са били боядисани в синьо през 2011 г. за снимките на филма „Смърфовете” и са останали в този вид оттогава насам.

Брем, Германия

Селото е високо почитано заради виното си. Посетете някое лозе, опитайте кулинарните изкушения и се забавлявайте с обиколки, колоездене или разходка с лодка по реката.

Буртанж, Холандия

Разположено във Влагтведе, Холандия, селото е известно с крепостта във формата на звезда, построена през 1593 г. по време на Осемдесетгодишната война. Днес зданието е музей на открито, който можете да посетите преди да разгледате каналите и средновековната архитектура на селцето.

Горд, Франция

Построено в подножието на планината Vaucluse във Франция, Горд е популярно селце, благодарение на местоположението си и репутацията на дестинация за филмови звезди и певци. Разходете се по тесните калдъръмени улички или се отправете към близкото Sénanque Abbey, където можете да видите как се произвеждат мед, лавандула и ликьор.