Когато пътуват по света, малко хора си мислят, че не само замъци или други културни паметници могат да бъдат много стари и пълни с история. Има ресторанти, които стотици години радват посетителите с вкусна кухня. Те са издържали всички войни и кризи и продължават да поддържат кулинарните традиции и специалната си атмосфера. А те самите вече са се превърнали в историческа забележителност.

Представяме ви седем от най-старите ресторанти в света, които все още работят.

Снимка 550945

Източник: Wikipedia

Хонке Овария, Киото, Япония

Открива се като сладкарница през 1465 г., импулсът за неговото става китайската юфка. Нейната рецепта е донесена от дзен будистки монаси и първоначално се произвежда само японски манастири,. Когато е било разрешено да поверят поръчките и на занаятчии, Овария е преден план. Тъй като вече има оборудване за разточване и рязане на тесто, първата поръчка е изпълнена толкова добре, че заведението става доставчик на юфка от елда за императора. Така започва неговата история.

Един от най-старият ресторант в света държи високо летвата повече от 550 години. В същото време той продължава да бъде най популярният в Киото . Наред с новите ястия, традиционните остават в менюто на ресторанта:

Юфка от елда (соба).

Юфка от пшенично брашно (удон).

Ястия с ориз.

Юба е специално направен филм, направен от соево мляко.

Водорасли, пържени и кисели.

Оризови сладкиши.

Тази гастрономическа основа на заведението се приготвя в голямо разнообразие от вариации с постоянно високо качество. В допълнение към първокласната кухня и богатата история, ресторантът привлича с релаксираща атмосфера, минималистичен интериор в японски стил и подчертано уважение към всеки клиент.

Снимка 550946

Източник: Wikipedia

"При францисканците", Стокхолм, Швеция

През 1421 г. немски монаси основават тази механа, за да ядат позната храна без приповдигнат ресторантски патос. Традициите са се запазили и до днес. Бирата и пържените колбаси все още са основното ястие. Освен това последните се сервират на по германски - на големи порции.

Ресторантът е малък и много уютен. Добрата храна и ниските цени привличат местните жители и тези, които работят наблизо. А също и туристи, защото статутът на най -старото заведение за хранене остава с него. Ето защо, въпреки факта, че в близост до Кралския дворец има много луксозни ресторанти, си струва да посетите това непретенциозно, но древно място - от уважение към неговата 600 -годишна история, и от оправдано любопитство.

Снимка 550947

Източник: wiki

Манастирът Свети Петър, Залцбург, Австрия

Основан преди 803 г., той се счита за най -старият европейски ресторант. Точната дата на основаването му е неизвестна, отправната точка е само споменаването му в документите от онова време. През второто хилядолетие ресторантът е хранил всички свои гости, от кралското семейство до обикновените пътници. Легендите разказват, че композиторите Моцарт и Хайдн са били сред постоянните посетители на заведението.

И днес тук се организират вечери, посветени на Моцарт, с изпълнения на неговата музика на живо и с менюта от 18 -ти век. Между другото, ястия от старото меню могат да бъдат поръчани и всеки друг обикновен ден. Но е най-добре да опитате лимонова крем супа с кнедли от розмарин, пържени гърди от патица, кнедли и щрудели със симфонии на Моцарт.

Разположен в Стария град, историческия център на Залцбург , в подножието на манастирската планина Мьонхсберг.

Снимка 550948

Източник: Wikipedia

Собрино де Ботин, Мадрид, Испания

В Книгата на рекордите на Гинес той е вписан като най-стария непрекъснато действащ ресторант. Ключовата дума тук е "непрекъснато". А запазената марка на институцията е автентична фурна, в която се твърди, че огънят се поддържа непрекъснато от деня на основаването му.

Отворен през 1725 г. от френското семейство Ботин и все още принадлежи на потомците на тази фамилия. А в прочутата фурна, която сама по себе си вече е туристическа атракция, се пекат и прасенца. Те също са характерни ястия от деня на основаването му.

Имиджът на заведението е повлиян и от споменаването му в романите на Е. Хемингуей, Г. Грийн, Ф. С. Фицджералд и други световно известни писатели. И самият Франсиско Гоя е работил тук като сервитьор, в очакване на прием в Художествената академия. Любителите на литературата все още се събират в ресторанта.

Намира се в историческите квартали на Мадрид . В допълнение към прасенцето, агнешкото се също пече във фурната на дърва, сервират се традиционни испански ястия.

Снимка 550952

Източник: Wikipedia

Бианифанг, Пекин

Отворен през 1426 г. по време на династията Мин. В малката таверна печена патица се приготвя по особен начин. Оттогава пекинската патица, приготвена в специална затворена фурна се превърна в марка на ресторанта. Днес клоновете му са отворени в големите китайски градове, мрежата стана известна. Но ценителите са склонни да посещават оригиналния пекински Бианифанг.

Името се превежда като "добро обслужване и удоволствие". Това все още остава в основата на предлаганата от това заведение ресторантска услуга.

Снимка 550953

Източник: Wikipedia

Сребърната кула, Париж

Този стар френски ресторант е един от патриарсите на кетъринга. През 1582 г. това е малка механа близо до бенедиктински манастир. Анри III допринесе за просперитета, след като вечеря тук след поредния лов. Той оценява храната и гледката от прозорците към катедралата НотрДам и река Сена на глас. След това в заведението нямат край посещенията на парижките благородници.

Следващите френски владетели запазват традицията да посещават ресторанта след лов. Именно тук вилиците се появяват като прибори за хранене. Повече от 400 години този ресторант се смята за създател на тенденции в кулинарната мода в световен мащаб.

Снимка 550949

Източник: Wikipedia

Ресторан Рула Лондон

От 1798 г. ресторантът остава верен на принципите на своя основател да сервира най-добрите английски ястия на достъпни цени. В началото това е бил малък бар за стриди в Ковънт Гардън. Има основания да се смята, че именно спазването на горните принципи са помогнали на ресторанта да остане на пазара и да се превърне в един от най-добрите.

За повече от 200 години тук са идвали да хапнат много известни личности, от писателите Чарлз Дикенс и Х. Г. Уелс до актьорите Кларк Гейбъл и Чарли Чаплин. Днес туристите са еднакво привлечени от изискания интериор от викторианската епоха и възможността да опитат историческа английска кухня.