Съвременните технологии и начинът ни на живот не биха били възможни без хилядолетната еволюция както на човека, така и на древните открития. Някои изобретения преди десетки хиляди години са се превърнали в истински технологични пробиви, повлияли радикално на човешкото развитие.

По-долу ще разкажем за 10 фундаментални изобретения от древността, без които нашият свят не би бил такъв, какъвто го познаваме.

Снимка 458791

Източник: Wikipedia

Каменните сечива (преди 1 700 000 години)

Остри камъни или кости са били използвани от хората за лов на животни или за битки помежду им.

Най-ранните екземпляри от човешки оръдия на труда са открити на територията на Южна Африка. Но за да стигне човечеството до тях е извървян дълъг и труден път. Сред тях са и първите сечива - ръчните каменни брадви.

Според някои учени ръчните каменни сечива - брадви са първите инструменти, изобретени от човека.

Използвани са за убиване и дране на животни. Най-старите каменни брадви са намерени на територията на днешна Кения. Те са на възраст около 1,7 милиона години.

Снимка 212103

Контрол върху огъня (преди 800 000 - 400 000 години)

Възможността да запалят огън и да го поддържат дава на хората възможност да се стоплят и да приготвят топлинно обработена храна.

В крайна сметка и керамичните съдове и добиването на металите са направени с помощта на огън.

Учените не са единодушни по този въпрос, но повечето се придържат към факта, че човек се е научил да контролира огъня по време на ранния палеолит.

А човек се е научи да разпалва огън едва в началото на средния палеолит, тоест преди около 300 хиляди години.

Снимка 241782

Изкуство ( ~преди 100 хиляди години)

Често е доста трудно да се определи какво се счита за изкуство. Не по-малко трудно е да се разбере кога е възникнало, тъй като има няколко възможни варианта.

Една от най-старите форми на изкуството са мънистата от черупки, намирани на няколко места в Африка и Близкия изток, по-специално на територията на съвременен Израел.

Освен това скалното изкуство, което е открито в няколко пещери в различни части на света (ЮАР, Мароко), се отнася към изкуството.

Снимка 416192

Източник: iStock

Текстил (~ 40 хиляди години)

Облекло, чанти, сандали, риболовни мрежи, кошници - изобретяването на всичко това изискваше способността да се правят тъкани.

Трудността при изследванията е, че почти невъзможни да се намерят съхранени тъкани са при археологически разкопки.

Често учените трябва да правят изводи въз основа на допълнителни данни, които не са пряко свързани с предмета на изследване.

Най-древните доказателства за наличието на тъкани са открити на територията на съвременна Грузия - периодът е от 36 хиляди до 30 хиляди години назад във времето.

Снимка 458794

Източник: flickr

Обувки (~ преди 40 хиляди години)

Да поставите нещо на краката си, което би могло да ги предпази от наранявания, студ и ухапвания от насекоми е наистина важно.

Най-старите обувки, открити от археолозите, са намерени в една от американските пещери: те са датирани на почти 12 хиляди години.

Учените обаче смятат, че носенето на обувки променя структурата на краката и има доказателства, че обувките са се появили преди почти 40 хиляди години.

Снимка 458796

Източник: flickr

Керамични съдове (~ преди 20 хиляди години)

Изобретението на керамичните съдове включва използването на глина и омекотяващ материал (пясък, кварц, плат, фрагменти от черупки), смесване на материали и оформяне на купа или кана.

След това съдът се поставя в огън или друг източник на топлина, за да стане по-траен.

Най-ранните екземпляри са открити на територията на съвременен Китай, а възрастта им е повече от 20 хиляди години.

Снимка 209401

Източник: Pexels.com

Селско стопанство (преди 11 хиляди години)

Уседналият живот и земеделието позволили на човека да контролира растенията и животните. Това започва преди около 11 хиляди години.

Смята се, че селското стопанство е с произход от Азия и всичко започва от смокинята, а по-късно хората се научават да отглеждат ечемик и пшеница.

Опитомяването на животните се е случило още по-рано: човек е опитомил кучето преди около 30 хиляди години. Това е било много важна крачка предимно за подобряване на лова, а не толкова за селското стопанство. А овцете за първи път са опитомени преди около 11 хиляди години, в Югоизточна Азия.Вино (преди 9 хиляди години)

Някои учени предполагат, че хората са започнали да използват нещо подобно на съвременното вино преди около 100 хиляди години.

Снимка 340185

Източник: iStock

Важно изобретение е било овладяване процесът на ферментация на гроздето, което е ключът към производството на вино.

Смята се, че този процес е бел открит и използван за първи път на територията на днешен в Китай. Най-ранните доказателства за производството на вино са открити в тази страна.

Снимка 458842

Източник: Wikipedia

Превозът на колела (преди 5 500 години)

Изобретението на колесния транспорт се счита за едно от най-важните изобретения в историята на човечеството.

Преди това товари са се пренасяли с помощта на животни. Но изобретението на движещи се платформи на колела позволява на човек да придвижва лесно многобройни, както и тежки предмети, се превръща в мощен тласък за развитието на търговията и строителството.

Също и новините започват да пътуват по-бързо, а технологиите се разпространяват и развиват по-успешно. Но, освен това болестите се разпространяват по-бързо.