Руският гигант за добив на диаманти Alrosa PJSC пуска на търг един от най-големите си скъпоценни камъни в момент, когато възстановяването на индустрията набира скорост, предава Bloomberg.

242-каратовият диамант, чиито размери за като проблизителните размерите на топка за тенис на маса, ще може да бъде видян в търговския офис на компанията в Дубай в периода от 14 - 21 март. Резултатът от търга ще бъде обявен на 22 март. Началната цена е малко над 2 милиона долара.

"Търгът е особено важен, имайки предвид, че преди година цялата ни индустрия бе изправена пред най-трудния период в историята си", казва мениджърът по продажбите в компанията Евгений Агуреев. Това ще е 100-ният международен търг на компанията.

Цените на диамантите се понижиха значително през 2020 година на фона на пандемията от коронавирус, която доведе до почти пълен застой на сектора през първата половина на годината.

Диамантът, който е най-големият от скъпоценните камъни, които Alrosa добива от 2000 г., е открит в находището Нурбинская в Русия преди повече от десетилетие. Компанията планира да продаде и два скъпоценни камъка от 190,7 карата и 136,2 карата, както и други по-малки камъни на търга.

Засега най-големите диаманти в света са откривани в Африка - а именно 3 106-каратовия Кулинан, открит близо до Претория, Южна Африка през 1905 г. Има и някои големи находки, включително 1 109-каратов камък, открит в Ботсвана в 2015 г. и 910-каратов диамант, добит от Gem Diamonds в планинското африканско кралство Лесото преди три години.