Седейки до кристално чисто езеро в Баварските Алпи, група от над 20 германци изглежда не е разбрала посланията на здравните служители за здравословния начин на живот, разказва Bloomberg.

"Една бира на ден е здравословна. Дори докторът го потвърждава", казва Амели Ланд, отваряйки бутилка местно пиво.

"Може да пушим, но го правим отговорно", добавя Ерик фон Вагенхоф, пушейки ръчно свита цигара.

Всъщност опасностите от тютюнопушенето са добре известни, а едно скорошно проучване установи, че алкохолът е свързан с 2.8 млн. смъртни случая годишно.

Въпреки това, изказванията на празнуващите подчертават изненадващ европейски парадокс: докато регионът води света по отношение на консумацията на алкохол и тютюн, той се радва на най-дългата продължителност на живота - 77.9 години, според доклад на Световната здравна организация.

Въпреки алкохола и цигарите, в Европа се живее най-дълго

Източник: WHO

Въпреки алкохола и цигарите, в Европа се живее най-дълго

В доклада за 2018 г. има много добри новини за благосъстоянието на континента. Европа е на път да намали ранните смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет и хронични респираторни заболявания с 1.5% годишно до 2020 г.

Разликите във важните здравни критерии - детската смъртност, записването в началното училище и безработицата - постепенно доближават най-здравословните и нездравословни места в региона, според доклада.

Всичко това помогна на Европа да изпревари останалите 5 глобални региона по отношение на дълголетието. Западния Тихоокеански регион се нарежда на второ място с продължителност на живота от 76.9 години, следван от Северна Америка със 76.8, Югоизточна Азия - 69.5, Източното Средиземноморие - 69.1 и Африка - 61.2 години. Средната световна продължителност на живота е 72 години.

Въпреки водещата позиция на Европа по дълголетие, жителите й трябва все пак да вземат под внимание предупрежденията за пушенето, пиенето и други поведения, каза Жужана Якаб, регионален директор на агенцията.

"Рисковите фактори, свързани с начина на живот, предизвикват безпокойство, тъй като могат да забавят или дори да обърнат големите ползи от продължителността на живота, ако не бъдат обуздани", каза тя в изявление.

Германците пият все по-малко бира, светът - също

Германците пият все по-малко бира, светът - също

И развити, и развиващи се страни залагат на здравословните напитки

Смесени данни

Сред причините за безпокойство са нивата на консумация на алкохол, които са най-високи в света, като някои райони достигат средно 15 литра чист алкохол на човек, консумиран годишно.

Почти 1/3 от хората на възраст над 15 години са пушачи. Почти всяка страна в региона вижда нарастващи нива на затлъстяване, като за около 59% от общото население се счита, че е с наднормено тегло.

Въпреки че е постигнат напредък в изравняването на условията за здравословен начин на живот (регионът, определен от СЗО, включва държави от Испания до Русия и от Исландия до Узбекистан), все още има "значителни различия" в критерии като ваксинации в детска възраст, както и цялостна удовлетвореност от живота.

Тази смесена кошница от здравни новини не изненадва местните жители в Мюнхен, които се наслаждават на слънчево, топло септемврийско време. Млади и възрастни жители от всички краища на града се стичат в откритите бирени градини, където приятелски си бърборят, а във въздуха се носи звън от наздравици с бирени халби и цигарен дим.

В Европа бирата си остава на почит

Източник: iStock

В Европа бирата си остава на почит

Дитмар Шефер седи на обичайната си маса в прочутия градски открит пазар Viktualienmarkt, пиейки половин литър местна бира. Около него бяха продавачи на органични сокове и плодове, заедно с други, продаващи братурст, шницели и гигантски брецели.

70-годишният пенсионер с нетърпение очаква традиционния Октоберфест, който започва на 22 септември. С лека носталгия той си спомня деня през 1981 г., когато изпива 14 еднолитрови чаши Lowenbrau.

"Тогава ходих на всичките 16 дни на фестивала. Сега, поради финансовите реалности, ще отида само на 14", споделя той с усмивка.

"За мен бирата е част от добрия живот. И човек трябва да живее всеки ден сякаш му е последен", казва Шефер, поглеждайки през пълните маси за пикник.