Ако се затруднявате да научите нов език, то не сте сами. Известно е, че възрастните намират ученето на нов език по-трудно от децата, чийто супер гъвкави мозъци могат да развият връзките, нужни им за научаването на друг език.

Научаването на нов език е трудно, защото предизвиква както ума на човек (мозъкът трябва да изгради нови когнитивни връзки, така и времето, което имате (изисква се продължителна и последователна практика).

От World Economic Forum предлагат 6 съвета, които да улеснят изучаването на чужд език.

Набележете целите си

Знаейки целта на научаването на новия език, можете да изберете какво трябва да научите и да изключите ненужната информация. Наборът от думи, нужен за работа е много по-различен от този, който ще ви трябва за пътуване през Южна Америка например. Фокусирането върху крайната цел помага да се справите с изтощението от ученето.

Намерете удоволствието

Въпреки че мозъците ни не са толкова гъвкави като тези на децата, ние все още можем да сме любопитни като тях. Задълбочаването и игрите са ключови за изучаването на чужд език. Възрастните могат да ходят на курсове като френска кухня на френски или салса на испански или да отидат на обучение в чужбина, където ще комбинират ученето с пътуването и потапянето в другата култура.

С един куршум два заека

Ако вече знаете един чужд език, опитайте се да си дадете начален старт, като изберете приблизително сходен език. Например португалски и испански или холандски и немски. Предишните знания ще помогнат да изучите новия език по-ефективно.

Мотивирайте се

Мотивацията е тясно свързана с успеха при научаването на нов език. Намерете вашата мотивация, като си купите билети за самолет, красива тетрадка за курса, обикаляйки града, в който живеете с чужденец или създавайки си традицията да си пишете домашните в любимото кафене.

Обградете се

Сблъсквайте се с новия език колкото се може по-често. Променете езика на акаунтите си в социалните мрежи, компютър или телефон. Гледайте филми, слушайте музика или звукозаписи, четете книги, списания или гответе от рецепти на новия език.

Приемете, че е трудно

Запомнете, че изучавате способност, не предмет. Насладете се на нелепите моменти, особено през първите месеци и не се страхувайте от провал или неудобно положение. Приемете, че акцентът ви не е перфектен и че не разбирате всичко. Нищо от това няма значение в дългосрочен план. Това, което има значение е отдадеността.