Вероятно кафето е една от най-популярните напитки по цял свят, не само заради вкуса му, но и заради това, че ни помага да се чувстваме по-продуктивни.

Но каква е цената на кофеиновата напитка в различните страни в Европа и кои страни консумират най-много кафе? Отговор дава проучването на SavingSpot, в което се класират най-евтините и скъпи градове по отношение цената на чаша кафе.

В Европа

SavingSpot използва TripAdvisor, за да сравни цената на американо (или еспресо), лате и капучино от пет кафенета в столицата на всяка държава.

На територията на Европа се оказва, че в една балканска столица се продава най-евтиното кафе. Това обаче не София, а столицата на Албания -Тирана. Там чаша кафе струва средно 1,02 евро (1,98 лева), според класацията.

Други европейски градове, в които може да се намерят по- достъпни цени на кафето са Скопие (1,34 евро или около 2,60 лева), Белград (1,53 евро или 3 лева). У нас, според доклада, чаша кафе в заведенията струва малко над 4 лева.

На другия полюс е Швейцария. Швейцарците обичат да пият сутрешното си кафе с кроасан, но чаша от ароматната напитка в Берн съвсем не е евтина - 4,77 евро или над 9 лева е средната цена.

В столицата на южната ни съседка Гърция Атина и една от най-посещаваните дестинации ти сънародниците ни през лятото чаша кафе струва средно 2,89 евро или близо 5,80 лева.

По-скъпи градове в Европа, по отношение на кафето са Копенхаген (4,67 евро за чаша кафе), Дъблин (3,39 лева), Париж (4,07 лева), Лондон (3,12 лева).

Интересен факт е, че в Люксембург се консумира най-много кафе на глава от населението -11 килограма годишно. Във Финландия това число е 8,2 кг., в Канада 5,8 килограма на глава от населението, в Бразилия -5,4 кг, а у нас 3,7 кг на глава от населението годишно.