Гърция остава една от най-популярните европейски дестинации за пътниците не само от Европа, но и от САЩ през 2024-а година. И това със сигурност ще продължи, особено след наградите American Leisure Lifestyle Awards 2024, цитирани от всички големи туристически сайтове. Във въпросната класация южната на България съседка си осигури най-високите отличия. Гърция е обявена за победител за трета поредна година в категорията "Най-добри исторически международни забележителности".

Цикладският остров Санторини е на първо място в категорията "Най-добър остров в Европа" за 11-та поредна година

Миконос се нарежда на трето място в категориите "Най-добър остров в Европа" и "Най-добри плажове в международен план".

Снимка 347776

Източник: iStock

Наградите Leisure Lifestyle 2024, организирани за 12-та поредна година от туристическото списание "Global Traveller", бяха определени от хиляди негови читатели. Те гласуваха както за местни, така и за международни дестинации, както и доставчици на услуги за отдих, лукс и приключенски туризъм - чрез печатните и дигиталните платформи на списанието.

Гръцките награди бяха получени от ръководителя на Гръцката национална туристическа организация (GNTO) за САЩ и Канада Константинос Харокопос.

Проблемите на остров Санторини

Площта на Санторини е 76 кв. км, а на острова постоянно живеят около 15 хиляди души. По официални данни на местните власти през 2019-а година, т.е. преди пандемията, той е бил посетен от два милиона туристи. Но физикът Лукас Линос е убеден, че всъщност са били много повече, което има сериозни последствия за острова и неговите жители.

"Тези два до три милиона посетители доведоха до претоварването на електрическата и водопреносната мрежа".

Само между 2012 до 2017 година потреблението на вода на острова е нараснало с над 100 процента. А водоснабдяването и без това е сложно: питейната вода за Санторини се осигурява от континента - предимно с бутилки. Чешмяната вода не бива да се пие, защото представлява обезсолена морска вода.

До момента това се е осъществявало чрез естествен филтрационен процес: морската вода прониква в дълбините на острова и по пътя си към горните слоеве на земната повърхност се обезсолява. На различни места на острова се правят сондажи, след което водата се филтрира още веднъж и се доставя на домакинствата. Водата обаче не достига, особено през лятото, и това води до прекъсвания във водоснабдяването.

През последните 40 години туризмът повлия много силно на острова и на неговата природа и определено тя страда от туризма и във времето след пандемията.

Как туристите изцеждат остров Санторини?

Как туристите изцеждат остров Санторини?

Едно от най-любимите места на туристите в Гърция - остров Санторини - все по-често е изправено пред недостиг на вода и проблеми с електричеството. Причината: огромният брой посетители.