Ако ви се случи да летите до Африка, Азия или Австралия с Etihad през следващите месеци, имате още една причина да спрете междинно в Абу Даби.

На 11 ноември, повече от десетилетие след подписването на споразумението между Франция и емирството, Лувърът на Абу Даби най-после ще отвори врати.

Разположен на Саадият, един от 200-те острова край брега на емирството, този музей обещава да бъде наистина специално място. Той има потенциал да се превърне в истински магнит за феновете на архитектурата и изкуството, но националното му значение е много по-голямо.

Откриването на тази нова културна забележителност дава възможност на Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) - държава, създадена едва през 1971 г. - да утвърдят мястото си в света.

Снимка 318881

Източник: Abu Dhabi Louvre

Ще има постоянна държавна колекция, която постепенно се увеличава и в момента се състои от 620 творби, много от които са купени от най-големите световни аукциони. Посетителите могат да се насладят на експонати не само от оригиналния френски Лувър, но и от всичките 17 национални колекции на Франция, включително тези, изложени в най-големите музеи в Париж.

Разхождайки се из новата гордост на Абу Даби, ще забележите произведения на емблематични творци - от Мондриан и Пиер Берже до Ив Сен-Лоран. Те ще бъдат допълнени от експонати от няколко международни колекции на американски и други музеи.

Снимка 318879

Източник: Abu Dhabi Louvre

Най-старият експонат ще бъде от палеолита, най-новите - на модерните художници Джени Холцър и Джузепе Пеноне, родени около 50-те години на 20 век. А откриващата изложба ще се опита да разкаже историята на глобалната цивилизация.

Ако повечето национални музеи са "енциклопедични" в своята мисия и амбиция, целта на Лувъра на Близкия Изток е да бъде "първият универсален музей в света" - място, което ще ни позволи да "видим човечеството в нова светлина" и да получим "просветление чрез изкуството".

Вместо експонатите да бъдат изложени според произхода им, те ще бъдат групирани по хронологичен ред по отношение на естетиката и типа им, "за да могат посетителите да ходят във времето".

Изключително красива статуетка на принцеса от Централна Азия, датираща от 2000-3000 г. пр. Хр., ще застане редом до подобни фигури от цивилизациите в Древен Египет, Вавилон и Китай.

Снимка 318878

Източник: Abu Dhabi Louvre

На специални витрини ще може да се види как златото е било третирано и почитано от различни култури в подобни периоди.

"Твърде често музеите са прекалено разделени. Целта ни е да ги отново да ги свържем и да подчертаем нашите общи ценности. Оттук и идеята за универсалност", казва директорът му Манюел Рабате.

Снимка 318876

Източник: Abu Dhabi Louvre

Не може да се мине през емблематични произведения на европейската живопис и творци като Белини, Леонардо Да Винчи, Роден, Ван Гог, Мане, Матис и др.

Снимка 318887

Източник: Abu Dhabi Louvre

И ако колекцията от експонати е звездна, разположената на крайбрежието сграда по нищо не й отстъпва. Състояща се от 55 ниски, бели сгради, тя съдържа 23 галерии, временно изложбено пространство, детски музей, зала с 200 места, ресторант, кафене и магазин.

Снимка 318877

Източник: Abu Dhabi Louvre

Сградите са групирани, така че да образуват нещо като класически мюсюлмански град. Над тях се издига огромен бял купол, широк 180 метра и висок 36 метра. Куполът е изграден от 8 слоя, съставени от 7850 неправилни, но свързани геометрични форми, подредени като звезди.

Снимка 318875

Източник: Abu Dhabi Louvre

През деня слънчевата светлина ще падне през тях в това, което архитектът на новия Лувър Жан Нувел нарича "дъжд от светлина". След залез, цялата огромна структура ще заблести като марокански филигранен фенер: ослепителна визуална метафора за просветление.