На днешния 24 май можем да си припомним, че страната ни има още един повод за гордост, свързано с българските букви. Най-старото писание и надписи на кирилица са на старобългарски и се съхраняват не къде да е, а в библиотеката на Ватикана. Книгата е открита от доцент Трендафил Кръстанов, който е посветил дълги години безрезервна работа на делото на светите братя Кирил и Методий. В първите дни на 1982 година ученият прави откритието на своя живот.

Снимка 630016

Източник: iStock

По това време той е старши научният сътрудник от Църковно-историческия и архивен институт при Българската Патриаршия и намира във Ватиканската библиотека най-стария препис на първата славенска книга. Ръкописът е на кирилица, на старобългарски език, писан през 10 век.

Любопитната история на банката на Ватикана

Любопитната история на една от най-противоречивите банки в света

Най-малката страна в света разполага с огромен бюджет, благодарение на въпросната банка

Освен църковния ръкопис, във Ватикана са открити и оригинални светски надписи на старобългарски от 10 и 11 век.

Преди откриването на Ватиканското евангелие за най-стар ръкопис на кирилица се считало Остромировото евангелие от Новгород, но то е препис от български ръкопис и е създадено 150 години по-късно.

По този повод доцент Кръстанов предлага кирилицата да се нарича българска азбука не само у нас, но и на международно ниво. Според него, наше задължение е да напомним на света, че Златният век на България слага началото на общославянската литература и култура.

Най-старата книга в света е открита край София?

Най-старата книга в света е открита край София?

Тя е сътворена преди повече от 2500 години