Oткрита през 1955 г. в поречието на Струма, близо до София. Предадена е за съхранение на Националния исторически музей през 2003 г. това е мистериозната Златна орфическа книга, считана от някои за най-старата книга в света.

Един уникален експонат в Националния исторически музей (НИМ) в София периодично привлича вниманието на специалисти и медии. Така наречената "златна орфическа книга" се съхранява в музея още от 2003 година. Сглобена е от шест страници от почти 24-каратово злато с размери 5 на 4,4 сантиметра. Страниците са свързани със златни пръстени - и тъкмо това превръща обекта в "книга". В златото са гравирани рисунки на кон, сирена, конник, лира и войска, както и текст с (предполагаемо) етруски букви. Смята се, че това произведение на изкуството е изработено 600 години преди новата ера.

"Най-старата в света. Ако е истинска."

Малко след като се разбра за тази находка, агенция Франс прес и БиБиСи цитираха тогавашния директор на НИМ Божидар Димитров с твърдението, че автентичността на "златната книга" била потвърдена от двама експерти в София и в Лондон.

Според БиБиСи, гравираните букви са етруски. Но тази писменост и до ден-днешен не е изцяло разчетена. Буквите са базирани върху старогръцката азбука и по-късно залягат в основата на латинското писмо. Самият език на етруските, който няма родство с никой от сегашните европейски езици, до момента остава отчасти неразбираем.

Находката е уникална. Досега етруски златни листове са откривани само поотделно, всички в Италия, където се заселват етруските, асимилирани от римляните във вековете пр.н.е., според тогавашното прессъобщение на музея.

Къде се намира най-старата книга на кирилица и кой е нейният откривател

Къде се намира най-старата книга на кирилица и кой е нейният откривател

Ръкописът се съхранява във Ватикана

В обширна публикация по темата германският вестник "Ди Велт" пише: "Ако автентичността на обекта наистина се потвърди, това действително би била най-старата книга в света. (...) Но специалисти извън България засега са скептични, защото до момента нямало нито една научна публикация за обекта. А автентичността на книгата може да се дискутира сериозно едва когато се появят публикации по въпроса. Един експерт и колекционер на редки книги, който пише в Туитър под псевдоним "Инкунабула" и в професионалните среди се смята за високо компетентен, припомня например, че фалшификаторите обичат да предлагат на антикварния пазар тъкмо метални обекти."

"Златната книга" попадна и в една много интересна снимкова галерия, представяща 50-те най-стари неща в света и публикувана на сайта "24/7 Уолстрийт". И в тази фотогалерия се разказва накратко историята на "може би най-старата книга в света".

Вестник "Ди Велт" коментира, че учените се съмняват най-вече дали наистина става дума за етруска писменост. В дискусията се посочва, че може би си имаме работа с някоя от другите северноиталиански азбуки, възникнали върху основата на етруската. Според изданието, за автентичността на "златната книга" в НИМ има един важен аргумент: етруските са поддържали широка мрежа от търговски отношения и са изнасяли свои луксозни стоки в най-далечни краища на Европа.

Дебатът за "Дунавската цивилизация"

В края на статията в "Ди Велт" четем: "През последните десетилетия северната част на Южна Европа се превърна в център на многобройни находки, които поставят под въпрос досегашните познания за Бронзовата епоха. Някои учени като езиковеда Харалд Хаман дори защитават тезата, че преди появата на индогерманските племена там е съществувала т.нар. "Дунавска цивилизация", която е дала решителни културни импулси на гърците.

Съмненията относно автентичността (на "златната книга" - бел.ред.) произтичат главно от досегашната музейна политика на България. Както и в други югоизточноевропейски държави, тази политика много често обслужва по-скоро градежа на национални митове, отколкото научното познание. През 2016 българите съобщиха, че край Плевен е открита глинена плочка, която доказвала съществуването на "Дунавската цивилизация" и нейната собствена писменост. В интервю за "Ди Велт" обаче тази теза беше опровергана от Ернст Каузен, автор на ключови трудове за езиковите семейства по света и за индогерманските езици. При това той не беше единственият скептик", пише в края на статията си "Ди Велт".

Първата книга за фондовата борса се продава за $300 000

Първата книга за фондовата борса се продава за $300 000

Тя е написана през 1602 г. за борсата в Амстердам

До момента в света са открити около 30 отделни листа от "етруски орфически книги", "но те не са свързани в книга", казва Елка Пенкова, ръководител на археологическия отдел на музея, цитирана от BBC. Единствено в България е открита цяла книга, чиито страници са съединени със златни пръстени.

Смята се, че етруските - един от най-мистериозните древни народи в Европа, са мигрирали от Лидия (дн. Западна Турция), заселвайки се в Северна и Централна Италия преди близо 3000 години и оставили малко на брой писмени сведения.

Източници: DW и National Geographic