Нова Зеландия е сравнително голяма двуостровна развита страна със силна финансова система, ефективна селскостопанска индустрия и производство на храни. Има благоприятен климат и висок стандарт на живот. Затова още по-изненадващо е, че 78,2% от територията й е необитаема, а населението едва надхвърля 5 милиона души.

Снимка 600013

Източник: iStock

Едно от най-безопасните места на Земята

Пълна сигурност. Нова Зеландия се счита за една от най- мирните страни на Земята. Има ниско ниво на престъпност, зачитане на човешките права и почти никакво насилие. Следователно на острова можете да се чувствате напълно сигурни. Освен това на територията на страната няма животни , опасни за хората. "Най-ужасното"диво същество е мушица, но и тя най-често причинява само сърбеж по кожата.

Какво спъва развитието на тихоокеанската държава?

Със сигурност всеки ще си помисли, че да наричаме Нова Зеландия пуста държава е грешно. Всъщност има държави като Русия, Монголия, Канада с много по-малко население на единица площ. Но там условията за живот са несравнимо по-сурови.

Нова Зеландия е различна история. Има добър климат, топло лято и мека зима. Субтропичен на север, умерен на юг. Но все пак гъстотата на населението на островите обаче е ужасно ниска за такова прекрасно за живеене място - 18 души на 1 km².

Площта на островите Нова Зеландия е почти 270 хиляди квадратни километра. Или малко повече от територията на Великобритания, където обаче 67 милиона души живеят на подобна територия при не по-добър климат. На свой ред Нова Зеландия е населена от едва 5 милиона души. Каква е причината за този парадокс?

Снимка 456888

Източник: EPA/БГНЕС

Географията

Нова Зеландия е изолирана от останалия свят. Най-близката голяма суша, континентална Австралия, се намира на 2000 км от брега на островите. На юг се простира Антарктида, а на север и изток се шири безкраен океан, осеян с безброй атоли и островчета.

Поради отдалечеността от големите градски агломерации, въздушният и морският трафик около Южния Пасифик остава най-слабо активен, отколкото във всяко друго място на земното кълбо.

Полетът от Оукланд, най-големият град в страната, до австралийския Сидни отнема около 4 часа. За сравнение, в цяла Западна Европа няма два града, отдалечени на такова разстояние. Но Сидни за новозеландците е най-близкият съседен чуждестранен град.

За европейците Нова Зеландия е буквално най-далечното място, където могат да отидат. Двата острова са на противоположната страна на планетата. Американците и африканците също не ходят заради разстоянието. Азиатците са повече от останалите, но не всеки може да си позволи пътуването. Именно поради тази изолация архипелагът исторически е бил слабо населен регион.

Снимка 216796

Източник: flickr.com

Икономика и емиграция

85% от жителите на страната са концентрирани около градовете. В същото време северната част на страната е по-гъсто населена от южната. Факт е, че Южният остров е планински район, където икономическото развитие е трудно по естествени причини.

Заслужава да се отбележи, че по отношение дела на обработваемата земя на островите той е много е по-нисък от доста други държави. Три четвърти от страната е покрита с гори, а само 2% от територията се използва за селско стопанство. Новозеландците са съсредоточили вниманието си върху скотовъдството. На островите има два пъти повече крави, отколкото хора. Броят на дребните преживни животни надхвърля десетки пъти броя на населението.

Страната има развита постиндустриална икономика, а Брутния вътрешен продукт на глава от населението надхвърля 54 000 долара. Това обаче е "рай само за своите". Нова Зеландия има строги правила за имиграция и достигането до установяване в тази страна вече е скъпо начинание. Освен това, поради отдалечеността от световните търговски пътища, техника, автомобили, други промишлени изделия, облекло са доста скъпи продукти.

Имотни сривове: Продажбите на жилища удариха 40-годишно дъно в Нова Зеландия

Имотни сривове: Продажбите на жилища удариха 40-годишно дъно в Нова Зеландия

Спадът е 33% в рамките на година

Съвременните реалности са такива

Сега, за разлика от миналия и по-миналия век, почти никой не се мести от Европа в Нова Зеландия. Повечето от новите граждани на страната са богати хора от Югоизточна Азия. Следователно населението на Нова Зеландия расте много бавно и в бъдеще е вероятно да започне да намалява напълно.

През последните години бизнесмени на високо ниво започнаха активно да купуват недвижими имоти в Нова Зеландия. Особено често те започнаха да правят това с началото на пандемията от Ковид 19. Милионерите вярват, че тази страна е идеалното място да изчакате всяко бедствие. И също така, че те ще бъдат напълно безопасни на острова. Учените са съгласни с бизнесмените, в една от големите научни статии, те казаха, че в Нова Зеландия можете спокойно да надживее края на днешната цивилизация.