Мисии до Луната, изпращане на турски астронавти на научна мисия в Космоса и разработване сателитни системи - това е само част от амбициозна 10-годишна космическа програма, която Турция представи по-рано тази седмица.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви Националната космическа програма, в която са заложени 10 стратегически цели, пише Daily Sabah.

"В края на 2023 г. ще бъде осъществено първото кацане на Луната от наша хибридна ракета, която ще бъде изстреляна с помощта на международно сътрудничество", каза Ердоган по време на представянето на програмата.

2023 всъщност е символична година за турската страна - тогава ще се отбележат сто години от основаването на Република Турция.

Програмата е изготвена и ще бъде изпълнена от Турската космическа агенция (TUA). Страната създава TUA през 2018 г. с цел да се присъедини към другите държави с космически програми.

Новините идват на фона на срещата от миналия месец на Ердоган с изпълнителния директор на Tesla и SpaceX Илън Мъск, на която се обсъждало възможното сътрудничество в областта на космическите технологии с турски компании.

Миналия месец Турция изстреля сателита Turksat 5A от Съединените щати и в сътрудничество със SpaceX. Изстрелването на сателита Turksat 5B е планирано за второто тримесечие на 2021.

Международно сътрудничество

Тази седмица стана ясно, че страната е подписала споразумения с три държави за космическо сътрудничество. Новината беше съобщена от министъра на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк, но без да разкрива имената на страните. Варанк заяви и, че Турция е на етап подписване на споразумения с Пакистан и Азербайджан.

Известно е, че TUA води преговори със САЩ, Русия, Япония, Индия и Китай за установяване на международно сътрудничество относно бъдещи космически мисии. Според председателя на TUA Сердар Хюсеин Йълдъръм Турция е в процес на споразумение с Русия за космическо сътрудничество.

През 2019 г. руската космическа агенция Роскосмос предложи на Ердоган да изпрати турски астронавт на Международната космическа станция (МКС).

Мисия до Луната

Мисията на Турция до Луната ще бъде изпълнена на два етапа. В първия етап ще бъде осъществено "грубо кацане" на Луната с хибридна ракета, която ще бъде изстреляна в орбита в края на 2023 г. чрез международно сътрудничество.

"Когато изпълним тази задача, ще бъдем една от страните, които са успели да достигнат Луната, и ще съберем необходимата информация за втория етап на мисията", казва президентът.

Във втория етап (през 2028 г.) страната ще изстреля сонда в орбита със собствена ракета. "Ще бъдем една от малкото страни, които биха могли да извършват научни дейности на Луната", заяви Ердоган.

Следващите етапи от плановете на Турция включват пращане на туристи в Космоса, както и разработка на сателити от ново поколение.

"Планираме да спечелим по-висок дял от световния сателитен пазар чрез повишаване на нашата конкурентоспособност благодарение на този ход", обясни президентът на стъраната.

Може би най-важната сред заложените цели е изпращането на турски космонавт в космоса с научна мисия.