Безспорно най-голямата река в света е Амазонка. Водните й ресурси представляват 18 процента от общите сладководни ресурси на Планетата. Но тази река има тайни и се характеризира с почти необясними и неочаквани явления. В допълнение към факта, че реката, чиято дължина е 6 400 километра, от време на време тече в противоположна посока, има и още нещо - няма и никога не е имало нито един мост по нея. И това не е всичко, което изненадва изследователите, пише novate.ru.

Снимка 538255

Източник: Pixabay

Няма постоянно корито

Най-голямата река в Южна Америка и света не спира да изумява учените. Първо, водите й, попадайки в океана, го обезсоляват няколко хиляди километра навътре. Тя няма стандартното постоянно русло (корито). Амазонка може да се раздели на много отделни клонове и след това те да се слеят в един поток. В нея се влива огромен брой по-малки реки. През сухия сезон, в най-широката си точка, ширината й единадесет километра, а когато вали, е 50-80 километра. Бреговете са блатисти, обитавани от редки представители на флората и фауната, много от които не се срещат никъде на планетата.

Река под реката

Не толкова отдавна учените успяха да открият, че друга река тече директно под дъното на Амазонка. Тя получи името Рио Хамза. Нейната ширината достига около 400 километра. Той напълно повтаря маршрута на Амазонка. Потокът е бавен. Но ако повърхностната водна артерия е сладководна река, то нейният подземен спътник има солени води. До този момент естеството на този феномен - подземната река, не е обяснено от учените.

Снимка 538254

Източник: Twitter

Вълна от океана

Огромна вълна идва в Амазонка два пъти годишно, заливайки 800 километра навътре в сушата по течението. Това е придружен от силен рев, който се появява преди самата вълна и трае около тридесет минути. Явлението има и свое име - Поророка. В превод от португалски това означава "ревяща вълна". През този период водите на реката текат в обратна посока, образувайки огромен воден праг. Соленият воден поток става по-мощен, когато реката се стеснява. Височината на вълната е от четири до шест метра, а скоростта й е от 20 до 27 км в час.

Това явление привлича сърфистите от цял ​​свят. Това занимание не може да се нарече безопасно, но кога опасността е спирала истински ентусиазираните хора ... никога нали . Такава вълна се наблюдава тук в дните на равноденствието - през пролетта и есента (два пъти годишно).

Според зоолозите именно Поророка е станала причина морски животни да живеят в Амазонка. Ярък представител е розовият делфин. Най-вероятно това са потомци на обикновени морски делфини, които са влезли в реката и са били принудени да се адаптират към новите условия на местообитание.

Снимка 538256

Източник: Pixabay

Ами мостовете?

Имайки предвид всичко изброено по-горе, изграждането на мост в случая на величествената и непредсказуема Амазонка е безсмислено упражнение. Фактът, че реката е способна да променя текущата си скорост, височина, дълбочина, ширина, русло и дори посоката си във всеки момент, изключва възможността за построяването на такива съоръжения.

А и по принцип няма смисъл от мостовете и от икономическа гледна точка Както местното население, така и туристите предпочитат да използват различни по вид и размери плавателни съдове.