Великден наближава, а с него - и най-сигурната скъпа покупка през 2023 г.: кора яйца. Цената им скочи по света и у нас, като това накара много семейства в САЩ къде на шега, къде - сериозно, да се замислят за идеята да боядисват... картофи. Производители в страната видяха търговски потенциал и започнаха кампания за този различен и по-бюджетен поглед към традицията, пише Axios в свой материал.

Контекст: В Щатите скокът на цените на яйцата на годишна база е 55,4% за месец февруари, докато картофите са поскъпнали само с 13,5% - а и изначално излизат по-евтино.

Ще продължат ли да поскъпват яйцата у нас?

Ще продължат ли да поскъпват яйцата у нас?

Отговорът на птицевъдите пред Money.bg

В България за същия период яйцата са поскъпнали с 68%, а картофите - със 43%, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

В исторически план картофът, заради своята висока хранителна стойност и ниска цена, е с голяма заслуга за оцеляването на цели народи в моменти на лишения. Този Великден се очертава рекордно скъп за американците с разходи в рамките на 24 млрд. долара.

На шега или не съвсем: Още от януари иронични коментари за високите цени на яйцата включваха предложения да се боядисват картофи за Великден. Обединението на картофопроизводителите в САЩ Potatoes USA обаче използва ситуацията в своя полза.

Във Великобритания възникна недостиг на кокоши яйца

Във Великобритания възникна недостиг на един от най-важните хранителни продукти

Една от причините за това е огнище на птичи грип

Под хаштаг #easterpotatoes (великденски картофи - англ.) то започна да пуска в социалните мрежи съвети и идеи за боядисване и даже излезе с официално съобщение до медиите по темата.

Видимо има ефект:

Така боядисани, ако се използва сладкарска или друга нетоксична боя, картофите могат и да бъдат изпечени и да станат част от празничния обяд. По обясними причини няма да можете да определите боряк, но в крайна сметка е криза и са нужни икономии...

От друга страна: В САЩ цените на яйцата вече се нормализират, в България - не точно, но все пак според много експерти масовите потребители ще отделят нужните пари за класическо посрещане на Великден.

Снимка 613399

Източник: Potatoes USA

Самият факт, че икономическата ситуация ни кара да преосмисляме традициите си, обаче, е сериозен повод за размисъл.