Трудно е да си представим, че в съвременния свят съществува човек, който не е чувал името Марк Зукърбърг. Създателят на социалната мрежа Facebook (сега Meta) е сред най-влиятелните личности на планетата. Именно затова интересът към него е нестихващ - като започнем с бизнес постиженията му, минем през каузите, зад които застава и стигнем до личния му живот.

Години наред Зук беше емблематичен със свежия си и небрежен външен вид, залагайки на типичната "униформа за програмисти" - тениска и дънки. Нещо повече - главният изпълнителен директор на Meta беше сред лидерите на този модел в началото на кариерата си, но сега, когато наскоро навърши 40, картинката се променя.

Трите стълба на AI стратегията за милиарди на Марк Зукърбърг

Трите стълба на AI стратегията за милиарди на Марк Зукърбърг

Босът на Meta поема огромен риск

Как Chat GPT възприема тази тенденция и какви съвети генерира към него? Изданието Business Insider взе няколко скорошни снимки от Instagram профила на Зукърбърг и накара чатбота на OpenAI да "сподели" своето мнение. За да бъде всичко коректно, американската бизнес медия се обърна към истински моден експерт, специалист по стиловете, който да отговори на същите въпроси.

AI експерт vs. "жив" моден експерт

Разглеждайки 10-те предоставени изображения, изводът на ChatGPT е, че Зукърбърг трябва да се старае повече и да се облича по-подходящо за позицията, която заема.

Чатботът смята още, че макар и непринуден, стилът на Зукърбърг понякога може да изглежда прекалено неформален за главен изпълнителен директор. "Въвеждането на елегантни акценти като блейзъри или сака може да запълни пропастта", казва чатботът.

Реджиналд Фъргюсън, консултант по мъжка мода и основател на New York Fashion Geek, обаче не е съгласен с ChatGPT. Експертът е категоричен, че Зукърбърг е облечен "подходящо за главен изпълнителен директор от неговата епоха и индустрия".

Снимка 667495

Източник: GettyImages

ChatGPT все пак смекчава тона, когато е попитан директно за уместността в облеклото на изпълнителния директор на Meta. "Стилът на Зукърбърг като цяло е подходящ в контекста на технологичната индустрия, която е известна с по-свободния си начин на обличане", признава чатботът. И допълва, че облеклото, което избира за официални събития все пак подсказва, че той знае какво да сложи, когато това е необходимо.

Еволюция в аксесоарите

Зукърбърг и неговите модни решения са източник на множество viral клипове. Емблематичните златни украшения му спечелиха главна роля в редица мемета, но милиардерът изглежда е приел този факт.

Въпреки мнението на Фъргюсън, че новите, далеч по-семпли верижки на Зук са подбрани с вкус, изглежда ChatGPT все пак иска да види по-голяма промяна в тази посока.

"Що се отнася до аксесоарите, докато изборът на подобен тип верижка е израз на твоята индивидуалност, подборът на по-изтънчени елементи все пак, може би е по-подходящ за изпълнителен директор, особено в професионална или публична среда", "разсъждава" ChatGPT.

Търси се... стил

Това може би не е краят на еволюцията в модните решения на Зукърбърг, коментира от своя страна Фъргюсън. Според него основното предизвикателство в случая е фактът, че Марк е живял целия си съзнателен живот под светлината на прожекторите. На практика се е появил на пазара със собствен стил (или по-скоро без такъв), който обаче е оказал влияние на едно цяло поколение млади хора, допълва той.

Все пак, финалната "присъда" на експерта е, че един от най-богатите хора на света все още няма изграден собствен модел на обличане, но се старае, заради което и той, и консултантът му трябва да бъдат приветствани.