Представители на четирите управляващи партии в Холандия, предлагат да се забрани краткосрочното отдаване на жилища по наем в оживената част на Амстердам чрез сайта за туристически услуги Аirbnb, съобщава местното издание NlTimes. 

А така също сред предложенията за намаляване на туристическия поток в едни от най-посещаваните градове в света има забрани за акостиране на круизни кораби и паркирането на туристически автобуси в центъра на Амстердам.

Както и да се увеличи заплащаният туристически данък със 7 на сто.

Припомняме, от началото на 2019-а, собствениците на жилища, намиращи се в неоживените райони на Амстердам, ще могат да ги дават на туристи под наем чрез услугата на Airbnb само 30 дни в годината.

"Международният туризъм е много важен, но очевидните му положителни ефекти започват да водят до негативни последици за живота на местните жители", каза по повод на темата Рутгер Васинк, лидер на една от управляващите партии.

Амстердам не е първият европейски град, който се опитва да намали туристическия поток. В Палма де Майорка, Испания вече бе забранено да се отдават под наем апартаменти с туристически цели в жилищни коооперации, а във Венеция - да се отварят търговски обекти със сервиране на храна отвън. Подобни мерки обмислят и във Валенсия.