Спадът в цените на кафето оставя много фермери в задънена улица. Въпреки, че работят целодневно, някои от тях не могат да се позволят дори храна. Производството на кафе в Перу, страната, която е пета по големина износител на арабика в света, е спаднало с 10% миналата година заради ниските цени и недостига на мигрантска работна сила, пише Reuters.

Някои фермери от Перу обаче са намерили начин за препитание, като вместо кафе, започват да отглеждат листа от кока - суровина на кокаина. Тази тенденция води до производството на листа от кока на близо до 55 000 хектара или до 500 тона кокаин годишно.

Въпреки, че пътищата за трафик на наркотици са се свили поради блокирането на Covid-19 и цената на листата от кока падна наполовина, тази стока предлагат на бедните фермери по-голяма сигурност от всяка друга култура, защото търсенето е постоянно, пише индийското издание scroll.in.

Преди десет години цената на кафето е била по- висока, като един килограм се продава до 2,70 долара. Но през 2010 г. болест по кафените листа се размножава в джунглата на Перу и унищожава голяма част насажденията. Държавната Аграрна банка се намесва, като предлага заеми, за фермерите, но скоро след това цената се срива до 0,60 долара.

Отглеждането на кафе е равно на бедност

Кафените плантации на фермерите се намират на стръмни планински участъци. Веднъж годишно те сключват договори с работници, които да прибират реколтата. Всяка година търговците искат все по-високо качество и повече количество кафе, което увеличава и разходите. По думите на гермери кафето създава повече работа, отколкото печалба.

"Ако цената е 1,40 долара за килограм, е достатъчно за да се плати на хората, които събират реколтата, но за фермера не остава нищо. Прибирането на реколтата всъщност може да доведе фермерите до дългове. Миналата година много хора дори не събраха реколтата си", казва Мариан Завала от профсъюза на местните фермери.

Далеч от основните градове на Перу бедността е нещо обичайно. Недохранването и анемията са често срещани, особено сред децата на фермерите, отглеждащи кафе. Ето защо листата от кока се превръщат в спасително средство за хората. Едно от предимствата на коката пред кафето е, че това е култура, растяща като плевел и на по-голяма надморска височина. Кока достига зрялост само след година и нейният цикъл на реколта от три до четири месеца, като осигурява на семействата редовен доход. За чувал от 25 кг например цената е приблизително 30 - 70 долара, докато за същото количество кафе е средно 37 долара и реколтата се събира веднъж годишно.

Повече от реколта

В миналото листата от кока са били използвани в религиозни ритуали. В медицината продуктите, получени от кока, се използват най-вече за намаляване на болката. Коката намира място в състава на много различни продукти като лекарства, отпускани с рецепта, популярни напитки и т.н.

От 70-те години на миналия век кока се отглежда, до голяма степен, за производство на кокаин. От 1,17 292 тона сушени листа от кока, произведени в Перу през 2017 г., 1,06 401 тона са предназначени за наркотици. Въпреки, че е нелегална, фермерите нямат притеснения относно засаждането и отглеждането на кока.

Перуанската държава реагира с насилие. През април 2019 г., след разследване, двама производители на кока бяха убити в Сан Габан, селски район на около 1500 км югоизточно от столицата Лима. Много други са ранени, докато защитават своите плантации. В същото време няма грижа от страна на държавата за едва оцеляващите дребни фермери.