Facebook е от компаниите, които дават на своите служители по-голяма гъвкавост да работят извън офиса. Самият Марк Зукърбърг не прави изключение. Главният изпълнителен директор на социалната мрежа обяви, че планира да работи дистанционно поне до средата на следващата година. Новината беше потвърдена от говорителя на компанията пред CNN Business, които цитираха и писмо на Зукърбърг, адресирано до неговите служители.

"Открих, че работата от разстояние ми е дала повече пространство за дългосрочно мислене и ми е помогнала да прекарвам повече време със семейството си, което ме направи по-щастлив и по-продуктивен", пише Зукърбърг.

Как Марк Зукърбърг - един от най-богатите хора в света,  харчи парите си?

Как Марк Зукърбърг - един от най-богатите хора в света, харчи парите си?

Той влиза в елитния кръг на милиардерите с над $100 милиарда

Тази седмица от Facebook обявиха, че ще позволят на служителите си от всички нива на компанията да кандидатстват за работа от разстояние, ако ролята им позволява това. Онези, които все пак искат да се върнат в офиса, могат да го направят гъвкаво, но ще бъдат насърчавани да прекарват поне половината от времето си извън офиса.

Марк Зукърбърг отново създава тенденция, защото много мениджъри на различни компании отвъд океана последваха примера му като обявиха, че подкрепят действията му и ще приложат същата политика.

Зукърбърг от своя страна заяви, че очаква поне половината от работната сила на Facebook да работи дистанционно през следващите 10 години, а защо не и завинаги.

Какво щеше да работи Марк Зукърбърг, ако не беше създал Facebook?

Какво щеше да работи Марк Зукърбърг, ако не беше създал Facebook?

Преди да отиде в университета, баща му предлага нещо, с което може да се занимава

И все пак не всички подкрепят подобни действия. Днес, когато над половината от пълнолетните американци са ваксинирани срещу Covid-19, икономиката се отваря все повече. Заедно с това много компании от Силициевата долина, които бяха едни от първите, преминали към отдалечена работа, сега отварят офисите си. Тези, които искат сружителите си изцяло в офиса обаче са все по-малко.

Twitter например даде на служителите си възможността да работят дистнационно завинаги, докато Google иска от работниците си да избират между това да работят от разстояние или да се завърнат в офиса. От Apple избраха хибридната форма. Те искат служителите им да са в офиса два или три пъти седмично, а през другото време да работят от вкъщи.

Facebook ще наема служители за дистанционна работа

Facebook ще наема служители за дистанционна работа

В момента 95% от служителите на компанията работят от дома