От душовете в хотелските стаи до басейна на покрива всичко в хотел в Dolce Hanoi Golden Lake във Виетнам е златно.

Петзвездният луксозен хотел в столицата на Виетнам, който се смята за първия в света изцяло позлатен хотел - отвори златните си порти за посетители тази седмица, след 11 години строителство и около 200 милиона долара, вложени в него, пише Business Insider.

Всичко от тавана на фоайето до тоалетната седалка е позлатено. Но макар и да изглежда, че лъскавият хотел е достъпен само за най-богатите в света , собствениците му казват, че цените на стаите започват от 250 долара за нощувка и така се надяват да привлекат обикновени хора, не само богатите.

25-етажният хотел Dolce Hanoi Golden Lake буквално се къпе в злато. Той разполага с 400 стаи, построен е от Hoa Bing Group и ще работи под американската марка Wyndham Hotels.

Повечето предмети и мебели и в петзвездния хотел са били подложени на обработка със злато, независимо дали става въпрос за лъскавия позлатен таван във величественото фоайе, или златните асансьори, които водят гостите до стаите им. Дори басейнът на покрива, с широк изглед към града е позлатен.

Почти 54 000 квадратни фута позлатена керамика е използвана на външните стени на хотела, за да може да блести отвън.

Освен това целият интериор е позлатен, като някои стаи разполагат и с царствена златна вана, дори и златни тоалетни.

Според уебсайтът на хотела дори храната се се сервира с "мистериозно златисто вещество".Чашките за кафе също са от 24-каратово злато.

Цените на стаите започват от $250 на нощ, тъй като хотелът се надява да привлече хора от всякакви класи. Гостите, които вече са имали шанс да отседнат в хотела, сравняват усещането с това да бъдат третирани като звезди.

"Наистина се насладих на луксозната атмосфера. Промених мнението си какъв може да бъде луксът. Други луксозни хотели обикновено използват мрамор като плочки, но тук всичко е позлатено до мивката", споделя един от първите гости.

Според хотела някои от стаите са достъпни, тъй като цялото злато се добива на местно ниво, което спомага за намаляване на строителните разходи.

"Нашата група има фабрика, която може да прави позлатени неща, така че разходите за оборудване и мебели тук са доста евтини", каза Дуонг, цитиран от Daily Mail.

Въпреки че хотелът все още не е имал толкова много посетители поради продължаващата пандемия от коронавирус, собствениците му се надяват, че ще имат повече посетители и ще печелят повече през следващата година.