През последните 25 години българските компании са оставяни на произвола по отношение на това да решават как изнасят и представят стоките си в чужбина, която налага съществуването на платформи, подобни на Amazon, Alibaba и т.н. Благодарение на тях имаме възможност да пазаруваме стоки от цял свят на конкурентни цени. Това заяви Георги Георгиев, основател на българската платформа за продажби в Германия и Австрия Bulgaria Store в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"Смятаме, че беше крайно време такава платформа да се направи, просто защото пазарът го налага да имаме единна платформа с нужната експертиза, ИТ, изградена цялостна инфраструктура, която по професионален начин да представя стоката ни в чужбина и да подкрепя българския производител", каза Георгиев.

Какво е търсенето на български стоки в Германия към момента и може ли да нарасне чрез подобна платформа?

По наблюдения на основателя на платформата търсенето на български стоки в Германия се инициира най-вече от мигрантите там.

"Втората основна роля, която изигра реклама на България е на туристите, които са 600-700 хиляди немци, идващи в всяка година в България и след това се прибират с различни впечатления. Целта ни е, по структуриран начин, българският производител да достигне своите производствени и експортни капацитет", казва той.

Според него за немския пазар дизайна и информираността за продукта имат значение. Въз основа на това той веднага взима решение и ако според него е добър продукт, продължава да го купува. "За него няма значение дали някоя стока е по-предпочитана от друга. Всички български продукти, адекватно позиционирани, стават продаваеми".

Как българските производители могат да се включат в платформата?

По думите на Георгиев има ограничение за видовете стоки. "То е заради това, че идеята на платформата не е да подкрепя суровинната икономика, от която ние сме зависими. Изконната идея е да подкрепим износа на България за стоки с висока добавена стойност - вече готов продукт", казва той.

Според него основните български продукти, които се продават са мед, млечни, местни, сладка, чайове, билки, вина - те са номер едно при продажбите, не само при нас, но и при други в бранша. Турците са фенове на българския кашкавал. "Фокусираме се и върху козметиката и виждаме, че и там има голям не изчерпан потенциал", казва той.

"Имаме възможността освен да подпомогнем конкретно на един производител да му помогнем и да си направи едровите сделки и да направим професионалния маркетинг за това да излезе на широк фронт да излезе с бранда си, пазарът не само ще го разпознае, но и ще го глътне", заяви Георгиев.

По думите му въпрос на време е да стане ежедневие един български производител да изнася стоката си към западните пазари, защото вече знае как да го направи.

"Целта ни е да покажем, че това работи и не само да създадем мост по модерен начин и да дадем възможност на хилядите български занаятчии, които няма как да си продават стоките в България", казва Георгиев.