Между новите станции на метрото в София, ремонтът на едни от ключовите пътища и много от цветните сгради в столицата има нещо общо. Това е една семейна българска компания, оставила отпечатъка си по тях. "Денеб" започва дейността си преди 30 години, а днес се занимава с различни проекти - от жилищно строителство до големи инфраструктурни проекти, където влага своите продукти с марката DENEL.

"Тази година на 2 август се отбелязват 30 години от създаването на фирмата, като тя е стартирала през 1990 година с консултантска дейност, като в последствие е взето решение да се насочи към строителните материали." Това разказва управителят ѝ Георги Димитров в предаването money.bg в телевизия Bulgaria On Air.

През 2000 година се открива инсталацията за мазилки, която включва всички довършителни материали след грубия строеж, за да се завърши една сграда - подови настилки, хастарни, лепила за плочки, казва Димитров. По-късно, през 2015 година, се компанията пуска нова линия декоративни мазилки, която е изцяло насочена като декорация тип венециански мазилки.

Производството на нейните продукти с марката "DENEL" се намира в Равно поле, като голяма част от него е автоматизирано, а заетите в него са под 20 души.

"Денеб" работят по част от метростанциите в София, като участват и в ремонта на магистрали. Техни бетон и бои се използва за възстановяването на колони по мостовете, както и за тунелите по пътищата.

"Преди години при завършването на метростанция Черни връх вложихме наши лепила в изграждането, направихме и пана от венециански мазилки. Тази година работим по завършването на още две метростанции, където се влагат лепила и вече има сложени декоративни. В момента се работи по обектите, които са по магистрала "Тракия" Тук в София - моста, който е за Бояна е изцяло реновиран и боядисан от нас, на слизане от околовръстното шосе в посока Бояна", каза Димитров.

Компанията е насочена основно към жилищното строителство, като техни мазилки могат да бъдат видени на много места в страната, включително и по сгради в центъра на столицата.

Себестойността на един квадратен метър жилищно строителство е около 420 евро

Себестойността на един квадратен метър жилищно строителство е около 420 евро

Атанас Костурков, управител на "Комфорт" ООД, за предаването Money.bg

"Мога да кажа, че при старта много бяха модерни - драсканите мазилки, които са може би 90% от фасадите в София, но смело мога да кажа, че повечето са наши, защото ние сме едни от първите, които ги предлагахме на пазара", заяви собственикът на марката "DENEL"

Основната част от производството на компанията е за вътрешния пазар, но компанията изнася и за някои пазари в региона.

"В годините сме пробвали да изнасяме доста. Изнасяли сме венециански мазилки за Молдова. Сега все още се взема за Турция продукти като лепилата и други. Те са трудни за износ от гледна точка на транспорта. Не са евтини продукти, не могат да поемат транспорта", заяви още той.