Варна е единственият по-голям пазар на имоти у нас, който през първото тримесечие бележи ръст спрямо миналата година. Причините за това са няколко - повишение икономически интерес в града, безпроблемното отпускане на ипотечни кредити и не на последно място Варна е привлекателен град, а тези които купуват жилища имат инвестиционни намерения. Това каза Атанас Костурков, управител на една от големите компании в бранша "Комфорт" ООД, в предаването Money.bg в телевизия Bulgaria On Air.

По какво се различава пазарът на имоти във Варна от този в другите големи градове?

В последно време в града се урбанизират крайните квартали, където цените на имотите са привлекателни и има раздвижване на пазара в тази част на града. В последните няколко месеца се усети малко по-ниска икономическа активност, но пазарът се движи нормално, тъй като дори в такава обстановка има продажби, по думите на Костурков. "Очакваме да има промени и е добре хората да се замисля кога да инвестират в покупка на жилище", каза експертът.

Ще се запази ли ръстът на цените от последните години?

Основното поскъпване на имотите идва от темповете, с които расте основната заплата в бранша, както и от липсата на работна ръка, според Костурков. Поскъпването едва ли ще продължи с тези темпове от сега, според него. "Себестойността на един квадратен метър е около 420 евро в момента, за разлика от преди няколко години, което се е движеше около 270-300 евро. Това се влияе от високата цена на труда, поскъпналото производство на материали, навлизането на все повече нови технологии, които подобряват качеството на строителството и съответно цената му."

В момента строителните компании във Варна са преминали към собствени инвестиции основно в жилищни сгради, казва Костурков. Едни от най-популярните локации във Варна са в центъра на града - колкото по-близо до плажа, толкова по-добре, по думите на експерта.

Как се отразява пандемията на строителните компании?

"Малко преди извънредното положение нашата компания започна мащабни проекти, които няма как да не бъдат довършени. Единият от тях е комплекс със 120 апартамента и още два проекта с по над 15 хил. кв м. площ. "Имаме около 30-40% продажби от първия обект, който е близо до морската градина, която е доста добро ниво, предвид кризата".

Как се промениха тенденциите в строителството през годините?

Според експерта промените се извършват с много бързи темпове. "Навлязоха много нови технологии, особено във фасадите - окачени фасади от алуминий, стъкло и камък. Това е хит в строителството в момента и тази тенденция ще се запази още дълго време, тъй като това са много трайни материали. Нашата компания работи в тази насока", казва Костурков.

Освен това са се подобрили изискванията към изолациите, което прави жилищата много по-комфортни за живеене, казва експертът. "По отношение на материалите в довършителните работи, също има много промени, които дават съвсем друга визия на жилището. Всичко това се отразява на цената", заяви Костурков.

Променят ли се намеренията на строителите и ориентират ли се към високо строителство?

По думите на експерта Варна е град с различна визия от София. "Не съм привърженик на небостъргачите в града. Наблюденията ми показват, че по света районите около морето са "изчистени" от високо строителство. Ние не можем да спрем тази тенденция, но смятам, че трябва да се избира къде да се строят небостъргачите, като не е нужно да се прави на всяка цена и където и да е", каза той. По думите му във Варна 20-етажните сгради са достатъчна височина за града.