Дигитализацията не само навлиза все повече в ежедневието ни, но и се превръща в задължителна част от уменията, които трябва да притежаваме. Една от големите компании у нас е намерила решение за подобряване на дигиталните умения на служителите и на клиентите си.

Тя е разработила приложение, което помага на потребителите да подобрят уменията си в тази област. То измерва чрез тест например отношението към това как се ползват социални мрежи. След това задава дигитална програма, която може да е следвана в удобно време. Това обясни Божидар Нейчев управляващ съдружник в PricewaterhouseCoopers у нас в предаването money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"Приложението повишава познаваемостта в близо 60 различни теми като изкуствен интелект, дронове, виртуална реалност и други", заяви Нейчев. Засега приложението е достъпно за служители и клиенти на компанията.

По думите на Нейчев дигиталните умения вече са необходимост и го сравнява със задължителното владеене на чужд език. Вече не се възприемат като екзотика или предимство и не е въпрос на избор, а трябва да се възприеме като необходимост. "Такава е и нашата програма, която работи на три скорости - за напреднали, начинаещи и средно напреднали", каза Нейчев.

Как ще се променят професиите в бъдеще?

По думите на Нейчев всички професии ще претърпят промяна. "Различните изследвания дават различни прогнози. Според някои първо ще се променят професиите, свързани с механична работа. Но не това ще бъде единствената водеща промяна. Някои например считат, че адвокатската професия ще бъде слабо засегната от изкуствения интелект, имайки предвид, че там се работи основно с хора. Но фундаменталното при нея е познанието на закона и ако всичко това бъде поверено на суперкомпютър, той много по-бързо би дал решение" каза той.

По думите му ролята на хората ще бъде в това как използват технологиите и как си взаимодействат с тях. "Няма всичко да бъде 100% роботизирано. Ще има взаимодействие между човека и машината. Поради тази причина може трябва да се познават технологиите и в тази връзка дигиталното обучение е от изключително важно значение", заяви Нейчев.

Уменията, които ще са ви нужни за професиите на бъдещето

Уменията, които ще са ви нужни за професиите на бъдещето

Технологичното развитие променя пазара на труда. Как да постигнем успех в кариерата?

Той сподели и резултатите от скорошно изследване, правено от компанията, по отношение на дигитализацията.

"Една трета от хората се притесняват, че навлизат такива технологии и това ще промени техния живот и техния свят. Две трети смятат, че това ще предизвика такива промени, че е необходимо те да се обучават, но не признават обаче, че технологиите ще заменят изцяло човека", заяви още Нейчев.