Колите на старо в България са поскъпнали средно с над 40 процента и то само за период от една година. Това заяви в студиото на Money.bg Цветелина Цанева - изпълнителен директор на Асоциацията на вносителите на автомобили.

"Основната причина за това поскъпване е, че от началото на тази година се повишиха изключително много услугите, които са свързани с колите. Например, ако се вкара един автомобил в България, то е необходимо едно пълно изпиране на автосалона вътре, бояджийските услуги също поскъпнаха изключително много - почти двойно. Всичко това оказва влияние върху цената", коментира Цанева.

Битка за надмощие: Брюксел ще наложи мита за част от китайския внос на автомобили със задна дата

Битка за надмощие: Брюксел ще наложи мита за част от китайския внос на автомобили със задна дата

Според плановете на Европейската комисия мярката ще влезе в сила през лятото

Около 300 хиляди автомобила общо се регистрират у нас в рамките на една календарна година. В това число влизат както колите на старо, така и новите превозни средства. Въпреки високите цени, миналата година бележи ръст на покупките, спрямо предходната.

Снимка 645709

Източник: iStock by Getty Images

Какви коли карат масово българите?

Най-масовият автомобил, който карат българските граждани е 10-годишен, обикновено внос от Германия или Италия.

"През януари и февруари тази година най-голям е броят на регистрациите на леки автомобили, които са на над 10 години - близо 25 хиляди. Общо всички регистрирани коли за двата месеца са 55 хиляди."

При пазара на нови автомобили, там поскъпването засега се запазва на нивата от миналата година. Причина за това са ръстът на цените тогава беше глобалната криза с доставките. Тя вече завърши, но цените не падат. По думите на Цветелина Цанева, българите все още залагат основно на дизеловите двигатели при покупка както на нови, така и на стари коли.

Навлизането на електромобилите и китайският внос

Според даннитена Европейската асоциация на автомобилостроителите (ACEA), през последните месеци общо в ЕС се забелязва лек ръст при покупките на електрически автомобили, но спрямо предходните години има спад. В България за период от една година се забелязва спад.

"Тук по-скоро се предпочитат хибридните варианти. Знаем, че инфраструктурата за зареждане у нас е изключително лоша. Освен това цените на тези коли са високи за българите. Политиката на държавно стимулиране тук също не е голема, вероятно защото ние не сме производители. Тези автомобили обаче безспорно са едни много добри градски коли", обяснява експертът.

Според изпълнителния директор на Асоциацията на вносителите на автомобили китайските електрически автомобили ще стават все по-купувани в Европа, въпреки опитите на Европейската комисия да регулира вноса. А причината е очевидна - много по-ниските цим цени.

"Цената на китайските електромобили е почти двойно по-ниска. В България обаче те не са много търсени към момента, защото издаването на индивидуални одобренията при покупкатана такава кола у нас струват минимум 2 хиляди лева."

Продажбите на нови коли в България скочиха с 58% през първите два месеца на годината

Продажбите на нови коли в България скочиха с 58% през първите два месеца на годината

В периода януари -февруари регистрациите на нови автомобили в ЕС са нараснали с 11,2% до 1,7 милиона броя

Ръст при покупките на суперлуксозни автомобили в България

Любопитно е, че при покупката на суперколи страната ни бележи ръст. Сред най-търсените марки са Ламборгини, Ферари и Мазерати. През 2023-а година в България са закупени около хиляда такива автомобила, някои от тях достигащи цени от 1 милион евро.

"У нас за пазар на суперколи е трудно да се говори, но хората, които са успели да си закупят такива коли миналата година са се увеличили", казва Цветелина Цанева.

Експертът обобщава, че в България все повече хора предпочитат да шофират високопроходими автомобили, заради инфраструктурата у нас и заради разбирането, че големите коли респектират.

Гледайте целия разговор във видеото!