През изминалата седмица председателят и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет се присъедини към клуба на богаташите, чиито състояния надхвърлят 100 милиарда долара, където членуват хора като Джеф Безос, Илън Мъск и Бил Гейтс.

Един от най-големите инвеститори споделя, че дългосрочният успех се постига чрез вземане на интелигентни решения и чрез "инвестиции в живота."

Ето четири навика, които според Бъфет, разграничават успешните хора от останалите.

  1. Овладейте умението да поставяте граници

Бъфет неведнъж е казвал, че най-скъпата стока от всички е времето. Ето защо той смята, че трябва да разграничаваме важните от маловажните неща и да казваме по-често "не". Един от известните цитати на Бъфет гласи следното: "Разликата между успешните и наистина успешните хора е, че наистина успешните хора казват "не" на почти всичко".

2. Инвестирайте в личното си развитие

Бъфет често е питан в какви активи трябва да се инвестира най-много? В интервю през 2019 г. той каза: "Най-добрата инвестиция, която можете да направите, е в себе си." Това, според Бъфет значи никога да не спираме да учим, защото това е "тайният сос на успеха". Неведнъж инвеститорът е споделил, че прекарва 80% от деня си в четене - на книги, финансови новини, вестници, доклади и т.н..

3.Копирайте и усвоете лидерското поведение на най-добрите мениджъри

"Голяма част от това, което ще постигнете в живота, зависи от това на кого сте избрали да се възхищавате и кого ще копирате", казва Бъфет. По думите му най-добрите управленски практики, които той е адаптирал за собствените си компании, включват даване на свобода на служителите, разумно делегиране на властта и най-вече почтеност.

4.Изградете добра репутация

Когато става дума за изграждане на добра репутация, има няколко неща, които си струва да бъдат приоритизирани според него. Сред тях са установяване на доверие, прозрачност и справедливост, предлагане висококачествени продукти и услуги, да се отнасяме с достойнство и уважение към другите и да комуникираме ясно.