Германия има двама нови милиардери, след като един от най-скъпите старт-ъпи в Европа излезе на фондовия пазар. Компанията Auto1, която се занимава с онлайн продажби на автомобили втора ръка, е направила първично публично предлагане на акции (IPO) на 4 февруари.

Благодарение на него компанията е набрала 1,8 милиарда долара, като пазарната ѝ капитализация вече достига 10,5 милиарда долара.

Основателите на компанията Хакан Коч и Кристиан Бертерман може да бъдат посочени като най-големите печеливши от IPO-то на Auto1. Двамата притежават по около 12% дял в компанията, която през 2019 година е продала 600 000 коли.

Това превръща Коч и Бертерман в милиардери с нетно богатство от 1,3 милиарда долара за всеки от тях, според цената на акциите към края на търговията в понеделник, пише Forbes.

Компанията Auto1 е основана от тях през 2012 година, като допреди дебюта на борсата тя е успяла да привлече от инвеститори 2 милиарда долара. С най-голямо вложение от тях е японският милиардер Масайоши Сон чрез неговия SoftBank Vision Fund.

Днес той е най-големият акционер в дружеството с дял от близо 17%, оценяван на 1,8 милиарда долара.

През 2020 година Auto1 се превърна в най-скъпият старт-ъп в Германия. От създаването си досега компанията е продала над 2 милиона автомобила втора ръка в общо 30 европейски държави. През 2019 година печалбите ѝ възлизат на 3,4 милиарда евро.