Милиардерът Уорън Бъфет подава оставка като попечител в една от най-големите частни благотворителни организации в света - фондация "Бил и Мелинда Гейтс", педава Yahoo Finance.

Той дари 4,1 милиарда долара от акциите си в инвестиционния фонд Berkshire Hathaway на пет други фондации.

"Оттеглям от този пост, точно както направих във всички корпоративни съвети, различни от тези на инвестиционния фонд Berkshire Hathaway", обяви Бъфет.

"Главен изпълнителен директор на фондацията е Марк Сузман, която има пълната ми подкрепа. Целите ми са 100% в синхрон с тези на фондацията и физическото ми участие по никакъв начин не е необходимо за постигането им", заяви още той.

Миналата година Бъфет съобщи, че е дарил повече от 2 милиарда долара под формата на акции от своя инвестиционен фонд Berkshire Hathaway на фондацията.

Въпреки, че Бил Гейтс и съпругата му Мелинда обявиха, че им предстои развод през май 2021 г., те се ангажираха да продължат да работят заедно и това няма да попречи на работата на фондацията.

21-годишната фондация е похарчила 50 милиарда долара през последните две десетилетия в борбата с бедността, социалното неравенство и други каузи.

Семейство Гейтс и Бъфет са в основата на кампанията "The Giving Pledge", създадена преди повече от десетилетие, която призовава десетки американски милиардери да дадат поне половината от състоянието си за благотворителност.