Редките уискита винаги са изкушавали богатите инвеститори, а в последните години се осъществиха редица рекордни продажби.

Точно навреме за бонус сезона на Уолстрийт, шотландската дестилерия Macallan пуска в продажба 250 бутилки 52-годишно уиски от единичен малц, което започва пътуването до узряването си, когато Линдън Джонсън е президент на САЩ, а Виетнамската война бушува, пише Bloomberg.

Две бутилки шотландско уиски бяха продадени за по над $1 милион

Две бутилки шотландско уиски бяха продадени за по над $1 милион

Отлежалите уискита вече струват много повече дори от луксозните вина

Отлежала в европейски дъбови бъчви от шери, дошли от Испания, кехлибарената напитка се продава по 53 500 долара за бутилка. Точно на същата цена може да си купите двумоторна версия на Tesla Model 3 със задвижване на 4-те колела - в червено.

Една чаша от елитната напитка, която се отличава с мек вкус и плодови нотки, вероятно ще струва около 1500 долара, казва ръководителят в Macallan Никълъс Вилалън.

Снимка 402571

Източник: Macallan

Америка ще получи 42 от бутилките с ценната течност, като 13 са предназначени за североизточната част на САЩ (предимно в Ню Йорк), съобщават от компанията. Около 35 ще бъдат изпратени в Азия, от които 10 в Китай. На Великобритания се полагат 14.

"В този момент клиентът на единичен малц е световен клиент", казва Вилалън.

Но не очаквайте да намерите това елитно уиски в местния магазин за алкохол. Бутилките от толкова редки уискита обикновено не се предлагат по рафтовете в магазините, отбелязва Вилалън.

Най-скъпото уиски в света: Само 50 милилитра от него струват $100 000

Най-скъпото уиски в света: Само 50 милилитра от него струват $100 000

Бутилката беше продадена тази есен срещу $1,5 милиона

Можете да се свържете с компанията, или да помолите някой с контакти в бранша да ви свърже.

Пускането в продажба на рядкото шотландско уиски идва след високопрофилните търгове на редки бутилки на Macallan миналата година. Сред тях е и 60-годишна версия, част от ограничено издание, бутилирано през 1926 г. Уискито е продадено на търг за 1.1 млн. долара през октомври.